26.5.09

jangan lansung percaya gadis

1. sengaja aku gunakan perkataan lansung di situ sebab aku teringat Zamru yang bila dia cakap lansung bunyinya lain macam.

2. sudah lama aku tak tulis pasal isu gadis dan lelaki. Asyik tulis pasal siri motivasi dan pasal hari ini. Mesti bosan kan? walaupun kedua-duanya entri yang aku paling suka tulis.

3. Ok

4. Jangan percaya gadis ketika dia marah.

5. Bila perempuan ni marah, dia selalunya akan cakap mungkin 0.2%(anggaran bodoh aku sahaja. jangan qoute ini) daripada kewarasannya keseluruhannya. Lain-lainnya cuma emosi.

6. Jadi kalau kau rasa macam ada gadis mengadu dekat kau, pasal kejahatan orang lain atau tentang perasaannya bencinya pasal orang lain tuh, kau tidak boleh percaya keseluruhannya. Sebab selalunya cerita itu akan ditokok tambah, dilebih-lebihkan.

7. Perempuan ini selalunya ingin sokongan sahaja, jadi bila dia cerita memang sengaja diburuk-burukkan secara melampau supaya orang yang mendengar itu akan rasa ingin menyokong.

8. Tapi sangat haram kalau kamu mengikut kehendak hati perempuan yang tengah marah tu. Sebagai contohnya perempuan tu nak tembak kepala orang yang dia benci tu. Sangat lah bodoh kalau kau sebagai lelaki ikutkan apa yang perempuan tu cakap semata-mata kononnya ingin mengorat perempuan tu atau menunjukkan kesetian kamu atau menunjukkan betapa kau ambil berat tentang perempuan tu.

9. Cuma jangan jadi bodoh.

10. Perlu faham kebanyakan cerita tentang buruknya hanya ditambah-tambah, dan supaya kamu menyokong kebenciannya.

11. Aku sudah terlampau biasa dengar cerita-cerita perempuan pasal keburukan lelaki masing-masing bila tengah marah. Macam lelaki tu la paling bodoh, paling sial dan paling celaka. Selalunya aku dengarkan sahaja sebab sudah faham sangat, cuma perlu dengar dan sokong sahaja masa tu. Cuma jangan percaya.

12. Tidak kira betapa benci, betapa buruk cerita, betapa celaka atau sial sekalipun, takkan boleh buang perasaan. Sebab perasaan suka tu datang selalu, benci tu datang sekali-sekala, tapi dicerita macam selalu je.

13. Ayat lesak aku nak qoute tiba-tiba sebab teringat,"lelaki suka perempuan sebab body, sebab muka, sebab kaya sebab boleh berlagak kat kawan-kawan, perempuan suka lelaki sebab 'nama'. Memang sebab lelaki tu tanpa tengok benda lain"

14. ok?faham?bagus.......

15. die tanak kat kaulah.

24 carutan balas:

a . i . n 26 Mei 2009 11:05 PG  

hakikat mmg perempuan bercakap ikut emosi..sebab tu dalam islam pun menetapkan kata putus cerai terletak pada lelaki.. pasal tuhan dah jadikan lelaki itu tenang dalam berfikir dan bukan buta-buta pada emosi...

bila perempuan bercerita atau mahu mengadu sekalipun, dia hanya bercerita.. sebenarnya dia tak harap pun kau sokong atau tidak.. perempuan lebih suka kau dengar sahaja...

sebab tu kita kena hidup dengan pasangan lelaki perempuan utk menstabilkan emosi dan fikiran.. kalau pasangan gay, itu tidak stabil..
hahaha.

amoi chantek 26 Mei 2009 12:27 PTG  

perempuan suka lelaki sebab nama? maksudnya?

aisHa 'S' 26 Mei 2009 5:28 PTG  

woo..
memula aku baca tajuk cam nak marah jer..
tp bila baca enty..
well ko mmg bwtul..
huhu..
tau xper...

*Bagus betull..

Dayana 26 Mei 2009 6:18 PTG  

haha. this is really nice. sebab bila aku bercerita kepada dia, aku tak harapkan dia sokong niat-niat busuk aku. aku akan sayangkan dia lebih bila dia cuba untuk rationalize kan aku dan masalah2 aku.

dan sebelum aku bercerita, aku akan fikir dulu, is the story worth telling or would it make me look like an idiotic selfish bimbo in front of him.

tapi, yang #15 tu, siapa yang taknak kat siapa?

diamondqueen 26 Mei 2009 6:22 PTG  

tumpang lalu dan tinggalkan kesan comot d sni :P....

-setuju but bila saya beciter pada si dia saya lebey hope si dia hanya medengar tanpa meberi sebarang kumen cos ia lebey terasa puas :P

-setiap kata kata perempuan ketika mara mmg tak berapa mau betol la temasuk la aku.laki kna la faham :P

-saya suke entri inih :)

ctek8 26 Mei 2009 7:32 PTG  

bila ppuan mngadu,dia nak si llaki pujuk ;))

bila llaki mngadu,dia nak ppuan bg suggestion tuk slesaikan mslh dia.ppuan hnya mau di pujuk :))

*hanya pendapat.peace.

[z@ck] 26 Mei 2009 8:46 PTG  

ada betol ap yg ko tulis tu..
biasa la..perempuan kan dilabel emo..
laki plak ego..
sama2 ad kelemahan..

Shemmi 26 Mei 2009 8:54 PTG  

emo vs ego?

wahhh...cool gilerrr....


(emh, aku xnk komen kt sini la)

bokbon 26 Mei 2009 9:08 PTG  

alah..perempuan, biasalah. kompleks.

AkuKopiKauSiapa? 26 Mei 2009 9:10 PTG  

zack:
serius cool dowh..emo vs ego. uhuhu

Tanpa Nama,  26 Mei 2009 10:09 PTG  

entry ko ni ade btol gk tp aku lebih sokong a.i.n

mmg xleh prcaya pd perempuan ketika sedang bremosi,
dan mmg xleh prcaya pd lelaki 100%ketika dlm ssuatu prhubungan sebelum kawen

hans 27 Mei 2009 2:10 PG  

member - member aku gila2..
semua rock..
so susah nk tgok mereka2 marah..
selalu aku jer marah
aku marah bleh dipercayai ker?
hurmmm

melon. 27 Mei 2009 2:32 PG  

men are from mars, women are from venus.kan? haha.

MeLLmeRaH 27 Mei 2009 4:44 PG  

perempuan hanya nak dengar apa yang dia nak dengar saja...jgn cakap lebih2 dan bertindak lebih2...sokong jer apa yang dia kata..lepas tu lupakan...

neveralone 27 Mei 2009 6:00 PG  

ehm.bisa2 saja.zack betol agak menyokongnya

meo188 27 Mei 2009 7:05 PG  

pompuan emo mcm wolverine!!!!

Tanpa Nama,  27 Mei 2009 7:10 PG  

hana : xdpt nak log in plak account nie. hahahaha. klaka la wak. no 11 tuh pedih je. haha. ;p

hadiyz (^_~) 27 Mei 2009 11:10 PG  

mushi seorg yg philosophical gle.hehe.

Roy 27 Mei 2009 9:49 PTG  

eh...tp dgr je coz klu aku dgr nti dier / wanita tue belanje aku, bestnye!~

AkuKopiKauSiapa? 28 Mei 2009 8:00 PG  

melon:
oh..aku pernah baca buku tu dulu-dulu. Tapi aku tulis ni bukan pasal buku tuh. tapi pasal benda lain yang buat aku terfikir.

mell merah:
kalau sokong..perempuan akan terus jadi bodoh.

ain:
melon ade tulis pasal saling melengkapi..aku suka die tulis.

roy:
lelaki ape kau nie?hahaha.. servis mendengar eh? dengar je dapat belanja.

diamondqueen:
perempuan tak betul masa tengah marah. lelaki tak betul masa tengah bernafsu.

amoi chantek:
maknanya sebab lelaki tu sendiri, bukan sebab rupa, duit atau nafsu. sebab memang lelaki tulah.selalunyalah....

nonina 12 Julai 2009 7:05 PG  

tak semua ppuan macam tu la...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP