24.5.10

Sikit pasal strategi

Kali ini aku ingin cerita pasal strategi,tentang pelbagai perkara. aku tau tajuknya sedikit macam entah apa-apa. Tapi ini selalu strategi atau cara yang aku gunakan. Tapi mungkin banyak yang aku terlupa, tapi ini antara yang aku teringat lah agaknya.

1. Menulis blog

a. Masa untuk update ialah penting. Tapi jangan bodoh-bodoh saja sukahati update. Dalam 2-3 hari sekali, update. Masa untuk update juga penting. Entri kamu yang kamu rasa berkesan, update lah paa hari ahad malam. Entri yang tidak penting dan saja-saja mahu update, updatelah pada jumaat malam.

b. Sebab pada hari isnin pagi kebanyakan orang baru akan online di pejabat, bukak-bukak blog orang, baca-baca. Hari sabtu dan ahad orang malas nak online. Semua mahu keluar jalan-jalan, nak on computer pon malas.


2. Mengenai ambil gambar

a. Sebelum ambil gambar sebolehnya bermesra-mesra dengan orang yang kamu ingin ambil gamabr tu. Paling bodoh pon add di facebook. dan ayat paling penting sekali ialah, "Rasa tak sabar pulak nak ambil gambar korang esok.huhu. Sedikit excited". Tapi paling penting janganlah nampak fake. Tapi aku memang selalu teruja ambil gamabr orang. Jadi tiada begitu masalah.

b. Semasa sesi ambil gambar, paling penting untuk kamu mempunyai sedikit deria kelakar(sense of homour). Supaya orang yang diambil gambar tergelak-gelak dan tidak malu untuk membuuat benda-benda tidak masuk akal. Penting untuk kamu menonjolkan sifat mereka.

c. Masa itu kamu snap-snap lah. Tunggu apa lagi?

d. Selepas itu, bila update di photoblog kamu sebagai promosi. Pilih gambar. Jangan main sebat je letak.

3. Dalam menipu

a. Pastikan kamu rancang penipuan kamu dengan baik, kalau boleh mulakan seminggu lebih awal dari tarikh penipuan sebenar. Sebagai contoh kau nak mintak cuti dari bos kau tapi sellaunya susah.

b. Mulakan dari seminggu sebelum tu, cakap yang kononnya kawan kau sakit. Lepastu kau buat tak tau jelah.

c. Dan sampai hari yang kau ingin cuti tuh, cuma cakap, kawan kau dah mati. yang sakit hari tu. Contoh jelah. Lebih kurang lah. Pandai-pandai lah tukar cerita.

4. Dalam menjadi hensem

a. Aku rasa aku pernah cakap ni. Aku tak ingat.

b. Cara paling mudah jadi hensem ialah dengan menjadi buruk selama lebih kurang sebulan atau lebih, kemudian tiba-tiba kau shave misai dan janggut, pakai smart-smart. Mesti smeua orang cakap kau hensem. Tadaa!! kau dah jadi hensem.

5. dalam menjawab soalan di formspring.

a. Tiada strategi mengenai ini. Siapalah yang bodoh tanya soalan lucah dekat aku. haha. lawak gila lah.


ok,

itu sahaja. Sekarang, tanpa melengah masa lagi.

sampai ke motif sebenar aku update hari ini.

ayuh ke ruangan sukasukaphoto. YIEHAA!!(baca sambil menjerit ala-ala cowboy)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruangan SUKASUKAPHOTO,

Gambar konvokesyen dan juga gambar couple sekali. Sesi bergambar yang seronok!

DSC_0132

akukopi2

akukopi1

DSC_0046


DSC_0018

Serius, WAJIB TENGOK!!!! di sukasukaphoto.

semua amik pakai kamera d40x edit pakai photoshop+aperture

5 carutan balas:

Nelza Rahim 24 Mei 2010 10:47 PG  

hahahha comel gila! strategi menipu kita samaaaa. ahhaha :P

Tanpa Nama,  24 Mei 2010 10:24 PTG  

ni sidang keberapa ni? kau turun uitm ke? ohh knp tak cakap. blh mintak kau tlg pegang kamera :DD

AkuKopiKauSiapa? 25 Mei 2010 4:31 PG  

tanpa nama:
aku pon tak tau sidang keberapa.
tak.ini bukan kat uitm, ini kat putrajaya,

chempaka 25 Mei 2010 4:59 PG  

"aku pun tak berani lagi... niah di hati nak try gak tapi macam risiko jer..... huhuuhu...."

Hahahaha.... aku tersangat la setuju... lawak dowh.....

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP