21.6.10

kehebatan perokok dalam bahasa

mula-mula, comment box aku sudah ditukar, jadi comment-comment yang sebelum ini semua sudah hilang, sedih jugak, tapi tak mengapa.

OK,

Kalau dalam bahasa melayu, kita akan guna imbuhan "pe..." untuk menunjukkan kepada pelaku tersebut. Jadi mari kita guna sedikit contoh seperti orang yang menembak kita akan panggil sebagai 'penembak', orang yang bermain kita akan panggil sebagai 'pemain', orang yang menyanyi kita akan panggil sebagai 'penyanyi', lagi. 'penari', 'penonton', 'perogol' dan macam-macam lagi.

Dan jika kita perhatikan coraknya, imbuhan 'pe...' digunakan sebelum kata kerja seperti diatas,"tembak, main, tonton, rogol". Ini adalah untuk menunjukkan kepada pelaku tersebut.iaitu orang yang melakukan perkara tersebut.

Tapi 'rokok' bukan lah satu kata kerja, ia cuma kata nama, tapi kita panggil orang yang merokok sebagai perokok.

Cuba kita ganti perkataan rokok dengan kata nama lain tapi menggunakan imbuhan 'pe...'. Kita ambil kata nama lain.

Maka ia akan jadi pelik, seperti 'pebola', 'peseluar', 'petelevisyen'. Tidak kena bukan?

Jadi mengapa rokok tidak pelik bila digunakan dengan imbuhan 'pe...'?

Ternyata perokok hebat dan diiktiraf dalam bahasa melayu.

haha.

11 carutan balas:

akukopi,  21 Jun 2010 6:57 PG  

test comment box baru, ada cool ke, tarak cool ka, aku tengok macam best je. test test, testikel,

Razfira,  21 Jun 2010 7:38 PG  

cool la jugak

nads 21 Jun 2010 7:59 PG  

haha.membencikan gila kau punya analogi.tapi ade betul gak dohh.wakakaka -__-

nurrul ishma 21 Jun 2010 10:07 PG  

hahahaaa...
xpenah terpikr plak...

nurrul ishma 21 Jun 2010 10:07 PG  

hahahaaa...
xpenah terpikr plak...

ina shemmi,  21 Jun 2010 7:07 PTG  

alamak..hampir sesat dalam kotak

Karatz,  22 Jun 2010 2:33 PTG  

haha.kau memang PENGHEBAT..

Fontonk,  22 Jun 2010 7:41 PTG  

tapi kalau english,
shooter = penembak
smoker = bukan perokok, tapi pengasap.
hahahaha

akukopi,  22 Jun 2010 11:28 PTG  

tapi masih smoke kata nama kan? huhu

akukopi,  22 Jun 2010 11:28 PTG  

tapi masih smoke kata nama kan? huhu

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP