15.4.10

Ekspressi dalam fotografi

dulu aku pernah cakap pasal kepentingan ekspressi dalam gambar, betapa semasa aku ambil gambar aku perlu menimbulkan mood ceria terhadap sekeliling supaya semua orang gembira dan sesi ambil gambar dapat dilakukan dengan atmosfera yang ceria dan gambar pon secara tak lansung akan jadi hepi.

Masa itu aku tolak semua perkara, pasal composition ke, warna ke, apa-apa sahajalah bahasa fotografi lain yang aku tak paham. Yang paling penting ialah feel dan ekspressi gambar tersebut. Tidak nampak kaku.

Sekarang aku belajar yang aku memerlukan lebih dari ekspressi, dan jujurnya aku rasakan composition aku lemah, aku kurang detail terhadap perkara seperti framing dan latar belakang supaya sebati dengan subjek.

Khidmat ambil gambar aku murah sahaja. Jadi aku sentiasa belajar, bila sudah terlampau hebat sampai tiada kesalahan lansung macam tukang ambil gambar yang lain, baru aku boleh caj ribu riban.

OK,

Ini gambar yang pertama kali aku ambil untuk kawan-kawan yang keluar jalan-jalan di putrajaya di samping ada majlis harijadi cik Suraya.

Korang semua memang kelakar betullah. Aku dengan Bib tak tahan gelak betul sepanjang ambil gambar. ok. enjoy,

Gambar lebih lebih kat sukasukaphoto

DSC_0114 (1)

DSC_0122 (1)

DSC_0133 (1)

DSC_0015 (1)

macam biasa..sume amik pakai Nikon d40x, edit pakai aperture. aku pakai kit lense dengan 35mm 1.8.

3 carutan balas:

fanadz 15 April 2010 4:55 PTG  

eh.cantiknya..suke gambar kedua tu..:)

Diloz 19 April 2010 8:27 PG  

set ni best dowh.
lupakan kesilapan teknikal.kau menang untuk capture moment.

eenieminniemineymo,  20 April 2010 7:33 PG  

1st time??nice..!!terserlah kegembiraan diorg dlm gambar ni...
screw technicals..utk suka2, gambar2 ko mmg cukup best

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP