27.9.09

kehebatan rokok

aku tulis ni sebab aku baca entri dari kelam rider.Cerita pasal rokok. aku kasi komen dan ingin tulis disini juga. Walaupun kelihatan macam ambil komen aku kat tempat orang dan tulis kat blog sendiri macam sesuatu yang loser. tapi bagi aku point aku untuk dia menarik.

Dan patut tahu aku bukanlah seorang yang heavy smoker. atau bahasa melayunya perokok tegar. Aku jenis perokok biasa-biasa yang kacak seperti perokok lain. Sesiapa yang memang baca blog aku dari dulu aku ada tulis pasal adab merokok di sini.

Apa yang membuatkan aku tulis tajuknya kehebatan rokok?

Mari kita lihat ejaan rokok itu sendiri. 'rOKOK'. Ada dua huruf ok yang diulang-ulang. Jelas menunjukkan betapa anda akan gembira dan tenang selepas menghisap rokok.

Bila anda stress, bak kata kata kelam rider yang bannernya ada gambar beliau tengah tunjuk isyarat lucah tu.( Tak salah aku budak ni baru 17 tahun, banner sudah itu macam.) Dia cakap rokok ni boleh hilangkan stress. Jadi aku kasi tahu logiknya.

Bila anda stress, anda perlu untuk OK. Kalau setakat OK, banyak lagi benda lain boleh buat kau OK seperti main game atau baca blog aku. Tapi rokok mampu memberi sensasi yang lain. Dia boleh buat kau OK dan lebih OK. Sebab ia ada dua huruf OK kan?

Jadi, mula-mula kau akan rasa OK, kemudian OK itu akan ditambah dan mungkin kau akan rasa gembira pula. Hebat tak? Seni betul rokok tu.

Hebatkan rOKOK? dua kali OK.

Lebih OK dari setakat OK.

31 carutan balas:

kelam rider 27 September 2009 7:04 PG  

hahaha.. rokok mmg double OK. rugi betul kalau tak hisap rokok. ini pengormatan untuk insan yang bergelar perokok

Shahriza 27 September 2009 7:08 PG  

nice one bro!
ko mmg gempak

Akmar Anuar 27 September 2009 7:09 PG  

haha..aku student perubatan akan kata KO KO utk ko la kalo ko mcm nak memuji kehebatan rokok ni...
banyak weh punca2 sakit kronik kat mesia ni sume punca dari rokok...
tak tau lak rokok leh wat ko hidup lebih sehat..hmmm

peace no war

ringo 27 September 2009 8:17 PG  

aku juga perokok ketika darjah 5 dulu.
keluar masuk bilik disiplin tiap2 minggu.
masa tu terasa cool dan hebat.
tapi masa tu tak boleh berfikir dengan baik lagi.
sekarang,tabiat merokok telah ditinggalkan.
sebab?
aku lihat lebih banyak keburukan berbanding kebaikan.
cuma berkongsi pandangan.

ps:aku akan merokok juga sekali sekala(sebulan sekali) apabila sangat2 diperlukan.haha.

+betterSINGLE+ 27 September 2009 8:35 PG  

hahahahahaha yla ko nie..
hum ok la...
perokok tegar yg kacak..
ok knyataan yg xble blah..

bg ak xkesah klu org tuh nk smoke slagi de xsshkn idop ak,gne duet ak tok rokok de...

Amar san 27 September 2009 8:49 PG  

seperti akmar anuar aku juga seorang pelajar perubatan namun begitu aku ingin membangkang apa yg dikatakan oleh beliau. haha

fyi, semua wad kat hospital adalah kawasan larangan merokok kecuali wad gila pasal kalo org gila yg perokok tegar dihalang daripada merokok, diorang akan menunjukkan simptom2 gila yg makin serius.. ni yg dibuat kat uk lah, msia aku tatau macamana.

ramai gak doktor2 yg merokok pasal stress giler keje doktor nih. takpelah kalo kene kenser pun nanti senang nak pegi wad oncology pasal dah dekat dgn ofis. :P

Amar san 27 September 2009 8:50 PG  

ni link artikel yg berkaitan pasal rokok boleh kurangkan stress dan tingkatkan tumpuan semasa berkerja.

http://www.lotsofessays.com/viewpaper/1693239.html

emma songall 27 September 2009 11:17 PG  

LOL.
rOKOK boleyh jadi gak nasihat secara telus.
KO KO!
=P

Akmar Anuar 27 September 2009 11:37 PG  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
karatz 27 September 2009 11:43 PG  

binggo.
ok sahaja tidak cukup.ok kuasa dua mungkin kasi lebih berseri hidup.kita bukan perokok tegar seperti mat pit yang gian dadah.cuma kepala hotak kadang2 jadi rileks bila asap rokok dihembus.
semacam masalah itu dikumpul dalam bentuk asap dan ditiup jauh2.

lagipun,dah macam keperluan.haha

Akmar Anuar 27 September 2009 11:43 PG  

amar, komen kau kelakar gila

Tanpa Nama,  27 September 2009 4:27 PTG  

bak kata Amar: takpelah kalo kene kenser pun nanti senang nak pegi wad oncology pasal dah dekat dgn ofis. :P

ampeh. semua org dah takleh nafikan rokok tetap membahayakan kesihatan. cakap je lah rokok tu boleh hilangkan stress atau apa. walaupun benda tu dah basi. ramai manusia lelaki tak merokok, aku rasa lagi normal dan boleh je kawal stress. masih hidup jugak. tak pernah pun aku dengar orang mati disebabkan "tak merokok". orang mati sebab merokok banyak lah.

aku pun medical student juga. dan aku tengok ramai doktor yang merokok. bagi aku, doktor yang merokok memang bengap. patutnya dia contoh manusia sihat otak sihat. tapi dia yang mengajar pesakit2 dia untuk jadi penyakit macam dia.

sebenarnya benda kat atas ni dah lapuk utk diterangkan, aku cuma nak mention yang rokok tu buatan yahudi. tak yah nak bangga lah kalau korang puja2 produk yahudi. korang tengok. rokok tu org yahudi yang buat, kilang terbesar rokok di mana kalau bukan di israel? tapi org2 yahudi ada minum rokok tak? dorang ada minum alkohol tak? tak ada. so, asal dorang buat kilang rokok terbesar di dunia sedangkan mereka tak hisap rokok?

heh. kalau rokok nak dibangga2kan.. sebenarnya menunjukkan kebengapan je. huhu

sekian dariku,

anti-rokok

Amar san 27 September 2009 10:13 PTG  

kepada akmar anuar, tima kasih kata aku kelakar. haha

dan kepada cik anti-rokok yg bertanpa nama, pertama2 skali silalah buat akaun google, bukannya susah pun. kedua, aku rasa ko nak cakap "org yahudi ada "hisap" rokok" bukannnya "minum rokok".

pasal rokok boleh kurangkan stress tu, hal ini hanya applicable kepada perokok. ini kerana chemical2 dalam rokok seperti nicotin telah pun mengubah kandungan neurochemical dalam otak. so otak para perokok sekarang adalah "nicotin dependent" dan mereka memerlukan pengambilan nicotin pada kadar yg tetap setiap hari. so kalo tak dapat rokok diorang akan jadi tension, takleh focus, takleh handle stress dan lain-lain. hal ini juga menerangkan kenapa ramai perokok hisap rokok gila banyak masa musim exam pasal diorang nak fokus dan diorang nak handle stress. aku ada baca ni kat medical journal tapi aku dah lupa kat mana.

seperti korang berdua gak, aku ni pun anti rokok. tapi kat blog ni aku saja je nak sokong perokok pasal aku rasa diriku lebih cool bila aku menyokong para perokok. haha.

dan kepada para perokok, korang ingat tiap2 tahun korang bayar cukai rokok mahal2 kat kerajaan tu kerajaan buat ape dengan duit tu? sebenarnya duit tu kerajaan buat nak tanggung kos perubatan para perokok yg mencecah ratusan juta setiap tahun pasal banyak sangat penyakit yg berkaitan dengan rokok ni dan korang hanya kena bayar seringgit jer kat hospital nanti. baik tak kerajaan malaysia? heheheh.

karatz 28 September 2009 1:25 PG  

kalau bukan perokok.secara normal nya stress dikawal mengikut cara tertentu seorang yang bukan perokok.maka kepuasannya berlainan.

bagi perokok.menjadi perokok walaupun bukan sejak azali sang manusia itu merokok tetapi apabila digelar perokok maka rokok adalah satu hubungan silaturrahim kepada perokok.

tiada fakta sahih mengatakan rokok itu boleh menghilangkan stress.tapi kepada perokok apabila stress rokok seolah2 membantu meringankan stressnya.hanya perokok yang mengetahui.

almaklum sememangnya perokok mengetahui rokok boleh menyebabkan penyakit dan penyakit itu boleh mendatangkan bahaya sehingga ke kematian.bagi perokok,memikirkan itu semua membantu dalam proses pemulihan utk brhenti merokok.cuma rasa 'ketagihan' walaupun tidak sekuat gian macam hisap dadah itu belum mampu ditepis oleh perokok.doakan je lah utk kami.

Tanpa Nama,  28 September 2009 3:17 PG  

amar, eh aku nak taip 'hisap' rokok daa. tertulis minum rokok pulak. thanks amar atas penerangan ko. tu aku tau. memang nicotin tu berperanan untuk menjadikan manusia jadi 'addict' dan setkan benda tu kat hipotalamus dia. hah maleh aku nak kuarkan isi2 medic kat sini sebenarnya. macam bajet je :D

dan aku sebenarnya appreciates if orang macam karatz ni. walaupun merokok, tapi still ada kemahuan nak berubah. dia merokok kerana memang susah nak berubah. itu aku tau. bukan suatu yg senang bila nak ubah something yang kita dah 'addict'. dia merokok sebab dah habit, bukan sebab nak berbangga2 atau nak tunjuk macho <-- aku respect orang macam ni.

tapi, aku rasa kelakar kalau orang sibuk bangga2kan rokok. dan bertambah kelakar kalau mereka kata mereka macho dan cool bila merokok. tak taulah napa. heh

p/s: amar, aku tak reti ah buat akaun google ni. kalau bosan, aku melepakkan diriku kat sini je. kalau ko nak buatkan 1 akaun untuk aku, leh gak ;)

sekian dariku,
terlalu anti-rokok. dush!

kelam rider 28 September 2009 3:37 PG  

wahhhh.. panas2! panas cam komen kat entry aku gak!haha

Amar san 28 September 2009 9:48 PG  

tanpa nama yang terlalu anti-rokok, ko cun tak? kalo cun leh laa aku tolong buatkan akaun google tu. haha

Lola-Lola 28 September 2009 1:15 PTG  

rokok mmg byk keburukan dari kebaikan tapi keburukan tak selamanya buruk, atau;tak semuanya buruk.aku ckp bukan bela perokok; tapi setiap org ada beza background, culture, life, skills, experties etc. some got their own perceptions y they choose cigar and y they arent chose.tp agak tak cerdik kalau pakai reason sbb nak nampak cool.
aku tolong tok aku gulung rokok daun.bukan yahudi buat pun tapi aku x buat research plak kalau2 sejarah org hisap rokok ni dtg dr depa.aku pun bukan perokok.
dan aku salute kat social smoker for some reasons *mls nk ckp byk sbb dah ckp byk

.this.is.apek. 29 September 2009 1:40 PG  

R OK OK !
memang care dan terbaik !
hahahah .

AkuKopiKauSiapa? 29 September 2009 7:08 PG  

tanpa nama yang anti rokok:
aku tau aku tak ptt bangga menghisap rokok. Malah aku tak pernah bangga pon, aku rasa biasa-biasa je.Saja aku tulis macam ni, tak sangka ada orang ambil terlampau serius. Baguslah kot.

Mungkin kau perlu tajamkan deria kelakar kau(sense of humour).

Terlampau serius kau ni, mungkin kau perlu merokok. Bunyik kau penuh tekanan. HAHA.

Airland 29 September 2009 4:16 PTG  

gila panjang komen utk entri ni..

ape yg aku nak komplen.. apsal perokok xleh dapat rebat Tax.. sdgkan diorg dh byk byr tax kat gomen..

Kepada yg amik medic 2.. igtlah.. perokok gak la yg akan menyumbang dana kat korang klu korang bukak klinik nt..hehehehe

Aku perokok, penah berenti rokok tp isap balik bila tension..

I - s Y a 29 September 2009 5:19 PTG  

haha. kesian penulis. byk betul entry overdose kat comment box ni. tula..inilah die risiko mengarut. takpela, kira mcm experiment penerimaan pmbaca..

Amar san 29 September 2009 8:51 PTG  

airland: duit tax perokok tu gomen guna buat beli ubat utk treatment kanser para perokok bila diorang nak mati disebabkan kanser nanti.. sebab tu laa gomen tak bagi rebat utk tax rokok..

kelam rider 30 September 2009 3:11 PG  

kenapa yang tidak merokok terlalu serius? haha

AkuKopiKauSiapa? 30 September 2009 3:50 PG  

kelam:
aku pon pelik. relaks sudah. aku tak sangka.

sampai aku tak tau nak ckp ape.

isya:
ahaha. tu la psl. pelik pelik.

shes-iejan 30 September 2009 7:49 PG  

blablabla..
pembaca takyah la nk bwang karen je cakap pjg lebar.
japg dorang isap g sbatang rokok.
suke ati they all nk isap rokok pn..
janji malaysia dah tunaikan tggungjawab.nasihat.haramkan iklan rokok.mesej iklan masyarakt.gambar kaki buruk..

biarkan je lah..
bagi dorang rasa best kejap.

yg penting pape jadi..lu pikelah sendiri..

Tanpa Nama,  30 September 2009 9:00 PG  

haha. aku anti rokok, bukan anti kat perokok. asal korang terasa sangat weh? dan aku memang tengah tension. sebab tu melepaskan tension kat sini. haha. sory lah.

seriuskah? tak perlu serius pun korang tetap merokok gak kan? bukan korang nampak pun muka aku serius atau tak tengah menaip ni. sebab bahasa aku memang macam ni.

cuma itu je lah aku nak cakap. tak perlu bangga dengan rokok tu. just hisap jek lah. biasalah, kalau dah anti rokok macam nilah. macam korang gak, kalau dah ketagih rokok macam tulah jugak kan? so, korang tak yah lah terasa lebih2 pulak..

kalau korang kata 'sukati aku lah nak tulis apa', then aku jawab 'sukati aku lah nak komen apa..' heh.

tetap anti-rokok,
dush! :D

Amar san 1 Oktober 2009 3:03 PG  

Tanpa Nama yang anti-rokok, anda sungguh 'cool'.. Jauh lebih cool daripada perokok yg berbangga2 dengan rokok kesayangan mereka yg membunuh dalam senyap.. Nanti kalo mereka datang ke hospital, terbatuk2 nak mati, anda senyumlah kepada mereka dan berkata, "See.. I've told you so.."

without name 1 Oktober 2009 10:08 PG  

betul tue.Tanpa Nama seorang yang sangat sangat cool.dia boleh menjadikan aktiviti meng-comment blog pasal rokok menjadikan salah satu cara melepaskan tension.

kalau aku la,hisap rokok la nak kurangkan tension.lagi-lagi kalau dapat winston merah.fuhhh.hahah

kau nampaknya memang seorang yang betul-betul anti-rokok.mesti dalam family dia semua tak hisap rokokkan.agaknya apa dia akan buat bila dia nampak rokok tue eh?takkan hanya buktikan sikap anti-rokok tue dengan comment di blog nie saje?andaikata,kalau kau tiba-tiba terbuka pintu hati nak bom atau bakar atau apa sahaja yg boleh memusnahkan kilang rokok,pastikan itu bukan kilang rokok winston ok.hahaha


aku dapat rasakan comment(-tanpa nama yg terakhir) mesti dia menaip dalam keadaan yg bangga kerana berjaya dalam acara debat ROKOK.hahaha

dan,aku bukan terasa lebih atau nak emosi lebih ke apa,saja je kasi panas lagi comment-comment dekat entry nie.haha


mungkin hasil daripada salah faham antara comment-comment nie boleh merapatkan lagi hubungan silaturrahim dan menambahkan jumlah kawan.siapa tahu?mana tahu suatu hari nanti kita makin rapat,lepak sama-sama,hisap rokok pancung dua.hahaha

apekzer 14 Oktober 2009 1:32 PG  

bagus ar konsep kerajaan malaysia. naikkan harga tax rokok. kemudian pakai duet tu untuk atasi masalah-masalah pesakait yang sakit akibat merokok.
maknanya perokok da bayar siap2 insurans diorang ntok penyakit yang bakal tiba akibat rokok. so ape semua orang nak pening. diorang bayar sendiri ape.

ps: credit ntok abang2 perokok yang beli rokok licensed by kerjaan.

ntok yang beli rokok smugle. tak elok, sebab nanti kalau korang sakit korang akan pakai duet tax yang orang lain bayar.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP