5.3.09

Entri susulan

Entri aku bertajuk town planner menjadi perdebatan hangat. disebabkan aku tak mahu menjadi orang yang senyap sahaja, jadi aku buat kesimpulan sendiri. Aku tujukan kepada semua yang memberi comment.

Mula-mula, sebelum memberi komen, cuba faham apa yang aku cakapkan, sekurang-kurangnya faham maksud sekular. Mana boleh sekular ini ada yang positif pulak.

apa yang aku cuba cakap dalam entri town planner tuh sebenarnya ialah mengenai sekular. Mengapa pembelajaran di UIA berbeza dengan university lain. itulah yang aku cuba cakap.

Hanif betul-betul menerangkan apa yang aku cuba ingin cakap. jadi biar aku copy paste je kat sini :

maksud sekular itu harus difahami dulu.mungkin perbezaan 'worldview' kurang dibincangkan di university lain dan di
uia ni pulak bak kata entah siapa aku tak ingat kat atas tadi berkenaan dengan misi dan visi, salah satu yg kita tuju adalah INTEGRATION, islamisation, and internationalization.

perjuangan uia ini aku suka. dan aku rasa salah satu kesannya sudah nampak dlam blog ini sendiri, memikirkan dari perspektif islam. dan bukan sekular. dan sebab itu juga aku suka uia, pada pendapat aku ia boleh melahirkan satu dunia yg balance, kerana untuk sesuatu tempat itu aman bahagia , cantik architecturenya, tenang, terancang, dan segala yang baik.

kerana aku bukan sekadar percaya buta tentang apa yang diperkatakan al quran, tapi pengetahuan yg berlandaskan al -quran ni lah yg perlu. kalau boleh semua benda in the lights of quran, be it engineering, archi,planning,law,economics, medic dan sebagainya kalu diamalkan dan dilaksanakan dengan pengetahuan dan pemahaman islam ia akan jadi bagus dan betul dan baik. itu extra point ntuk uia aku rasa.

kalau boleh lahir semula arkitek macam sinan, planner yg berkebolehan macam rasulullah itu sendiri, pengkaji sosial macam ibn khaldun, kan aman dunia. bahagia. aku nak dunia yang bahagia tu. walaupun tak sekarang, at least uia ada usaha ke arah itu.


Semua dapat? terima kasih hanif.

10 carutan balas:

zAkiAh_AbDuL 5 Mac 2009 3:24 PTG  

OK, got ur point dude. kawan aku belajar UIA jugak, accounting/business smth like that. die pun ada ckp die belajar business dari islamic view. i loike sebab memang menyeluruh la.

Atira. 5 Mac 2009 6:17 PTG  

i agree.

thats what made uia special and different from other university :)

Ims Imahtul 5 Mac 2009 8:48 PTG  

tepat!

apa2 pun sila faham maksud sekular sebelum berhujah tentang sekular.

bakrihafizhisham 5 Mac 2009 11:38 PTG  

aku still rasa salah title bagi post "town planning".
but anyways,
bagus lah effortnya.

AkuKopiKauSiapa? 5 Mac 2009 11:50 PTG  

bak:
maybe salah kot. takpelah. terbuka sekurang-kurangnya dari tak tau apa-apa.

♥CHU♥ 6 Mac 2009 2:18 PG  

good points.
the arguments r there.
=)

miss juju 6 Mac 2009 2:24 PG  

akhirnya dpt gak satu conclusion..n penjelasan maybe..?
aku yang tak faham pape pasal course ney pun da boleh nampak aper yg korang nak sampaikan..
betul2 hangat..
hopefully u as a town planner soon right?
so in a "islamic view"..
hrp2 malaysia akan berubah wajah

Tukang Carut 6 Mac 2009 7:35 PTG  

lagi stu entri yang aku sokong 100%. btw, kau study kt uia ke?

apeklowek 9 Mac 2009 5:51 PG  

sama sama shi..wow..alhamdulillah sampai maksud..

Sleep Monger 20 Mac 2009 8:32 PTG  

Not all of them are lucky enough to realize it.

For instance, UNGS can be considered as a boring subject among my course mates, engineering.

By hook or by crook, UNGS needs an 'A' to be highly pleasurable for them,

not me, i really enjoy the subject. Just remembering when i presented about Fascism in front of my lecturer. We had a great and lengthy conversation about it and the ideology behind the fallacy.

Nice piece kopi, heh.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP