17.3.09

gadis jangan buat

mungkin sudah agak lama aku tak memebri isu gadis dan lelaki. jadi dalam kelas UNGS, aku terfikir-fikir apa gadis jangan buat. sbb aku ingat dulu ada orang ni kasi email kat aku. tanya pasal apa yang gadis jangan buat untuk jaga relationship. mulanya aku cakap pasal perlu faham lelaki tu saja. sudah cukup. tapi dia reply cakap, mungkin lelaki ini perlu difahami, baru disayangi dan bagi perempuan pula perlu disayangi dulu, baru difahami. dan aku 100 peratus setuju.

baik, biar aku list kan apa yang gadis jangan buat, bagi aku sahajalah, jika bagi kau lain, list kan dalam komen atau malas mahu type, fikir sendiri sahaja.

1. mengikut cerita rakan-rakan aku, selalunya perempuan ada masalah mengugut. bukan senggugut. ini mengugut. mengugut ini macam suka cakap ayat macam, "dahla, jangan call i lagi","i nak pegi kat laki laen", ataupun apa jenis ugutan yang lain. orang lelaki ini kadang2 boleh tahan. tapi bila dah selalu memang sakit hati. sbb ugutan ini macam cabaran kan? jadi tunggu sahaja kalau lelaki itu betul2 nak cabaran tuh. lelaki ini mengugut jugak, tapi ugutannya lebih kasar, ugutan seperti ingin menyebarkan video lucah aweknya sendiri. bodoh betul. menyebarkan gambar kemaluan sendiri.

2. ada lagi satu mengganggu schedule. kira kan macam hendak benda tidak ikut masa. time makan nak call, time main game nak ajak keluar. ini semua kacau. kecoh aje. kalau tak layan. maka jadilah perkara yang nombor satu tadi. ugutan yang memaksa lelaki buat tanpa kemahuan dirinya sendiri. kacau schedule ini masalah, banyak benda menyeronokkan terpaksa ditinggalkan.

3. cerita tanpa bosan. aku rasa aku pernah cakap benda ni dalam entri lepas2. sila rujuk.

4. kuat mengarah. point yang ini agak terang untuk difahami tanpa perlu penjelasan. lebih parah, cara mengarahnya macam sial. dahla tak cakap terima kasih, pastu buat muka kerek.

5. cepat lupa. ini apa yang aku rasa semua gadis dalam dunia ada. cepat sahaja lupa. lupa pasal semua benda. ini akibat tidak menghargai. lupa apa yang lelaki tu buat. bila satu buruk jadi, semuanya lupa. ini namanya cetek pemikiran. maaf, tapi benar.


p/s : semua lelaki dengan perempuan ni sama je, kalau kau rasa kau da tak tahan dengan satu orang ni, kau akan jumpe orang lain yang perangai die lain. lebih baik dari orang yang kau tak tahan tadi tuh. tapi percayalah, nanti akan ada perangai lain yang buat kau tak tahan dengan orang yang baru tu pulak. jadi, stay sahajalah.

33 carutan balas:

miss juju 17 Mac 2009 8:08 PG  

hmmmm
aku agak suka entry ko kali ini..
aku wakil pertama yang bernama gadis..

1.aku pernah buat mcm tu...jujur.
tapi aku ckp sebab aku rasa itu jer cara si dia nak dgr ckp aku..
lau tak...ehm fhm2 yer..

2.gadis asyik call tu bab dia concern mungkin..atau kurang percaya...tapi not to over.

3.cerita tanpa bosan?
ehm dengan saper lg nak bercerita?
nanty da kawen lg banyak nak cerita.

4.yang ney..kurang kepastian, aku rasa aku tak macm tu..
yang laen, tak taw.

5.ehm rase2 nyer perempuan la yng paling cepat ingat..terutama time ingat bitrh date ker...couple dae ker...huhuhuhuu

tapi yang paling utama, kesimpulan ko yang palig last tu agak aku suka----better stay.
tur yang aku setuju.
but it depends....

afrowrinklemachine 17 Mac 2009 8:11 PG  

haha. aku rasa. lelaki lg cpt lupa. ya x? ala. tp whats important is both sides have to take the time to understand each other. br la okeh. setuju? ;)

a . i . n 17 Mac 2009 10:04 PG  

aku rs laki lagik cpt lupa woo..
tp psl ugutan tu mmg standard..
tapi tak juga..
semua ikut kematangan seseorang..
lelaki dan perempuan akan berbeza dari segi umur mereka..
maksud aku pemikiran diorang..
macam senarai ko yg last skali,
pemikiran cetek tu berlaku tak kira jantina..
apa2 pun keputusan untuk stay itu adlh yg terbaik..
manusia itu tak sempurna..
ngeeeee......

Nizar_Ryza 17 Mac 2009 10:06 PG  

BETUL SEKALI KATA KAU TUH...
awek aku dulu sentiasa ingat jer apa yang aku buat salah macam dia xdek apa salah langsung..
kita salah je dituntut supaya cepat2 minta maaf, kalo dier salah buat donno je.. jgn tegur, kalo x kejap lg si poimpuan nih merajuk atau mulakan siri2 kata 'ugutan' lembut dan tersirat

itulah perempuan..
nasib aku xjadik kawen dgn dia, kawen dgn org lain yg lgsg xde ciri2 yang kau sebut tuh melainkan suke call tetiap kali makan n nak enjoy dgn kawan. dan juge mmg pompuan ni kuat ingatan bab2 tarikh nih

ingat balik awek2 aku dulu..
tetiba rasa bengang sebab siperbangangkan berkali2

citt

zAkiAh_AbDuL 17 Mac 2009 11:16 PG  

aku rase pompuan akan jadi mengarah pengarah bile bf die sengal. mmg patut pun kene arah or diajar. haha. but hey, ade la cara-cara dia kan?

lagi satu, as a woman, jenis pompuan yang setiap 5 min nak call tu buat aku pun rimas. aku faham kenapa bf derang lama-lama jemu.

kepada gf yang mempunyai bf yang suka bola atau gaming, apa kata kita pegi support mereka lawan bola atau lepak sekali sewaktu main game. as for the BFs, kadang-kadang kene teman gf kesayangan pegi shopping (contohnya).

jadi lover and best friend kan
fair enuf. give and take lah

asmiedi 17 Mac 2009 12:32 PTG  

hahah.. bodoh... pada aku. kalau sekadar nak berawek atau berpakwe nih.. rasenye tok org yg nak layan stim jee... hahaa sorry kalau xsetuju. Dah bosan clash.. gagaga..bodoh punya dunia.. Mudahnya mcm nilah... jadikan diri ikhlas.. jujur.. pastu dah minat giler kahwin.... barulaa best... mcm 2 benda haram jadik halal.. hahah... best wooo....!!!! nak komen kat sini kena tunjuk muka laa pulak.. hahha...

xillix axillixa 17 Mac 2009 5:38 PTG  

p/s : semua lelaki dengan perempuan ni sama je, kalau kau rasa kau da tak tahan dengan satu orang ni, kau akan jumpe orang lain yang perangai die lain. lebih baik dari orang yang kau tak tahan tadi tuh. tapi percayalah, nanti akan ada perangai lain yang buat kau tak tahan dengan orang yang baru tu pulak. jadi, stay sahajalah.

akhiran yang cukup BAGUS

Shemmi 17 Mac 2009 5:56 PTG  

lelaki pun jangan buat apa yg menyebabkan gadis buat ini..hehe..


* betul apa ko kata tu...kdg org bercinta ni (bukan aku) benda kecik diperbesarkan..mcm la dorang je yg bercouple...pompuan la cthnya...haha..

Ruhil Rosley 17 Mac 2009 9:08 PTG  

bukan perempuan macam itu.
sesetengah perempuan akan menggunakan taktik sebegitu rupa supaya lelaki akan melekat pada si perempuan itu.

kadang kala pula, perempuan tidak kesah jika si lelaki meninggalkan dia kerana ramai lelaki lain di dunia ini.
walau bagaimanapun, ini hanya pendapat.
bukan bermaksud menyakitkan hati.
lain orang lain pendapat.

FARIE 17 Mac 2009 9:33 PTG  

laki & perempuan same je fe'el memasing..
tp x semua la..

yg ugutan tu, maybe coz dowg rase tergugat..
ego msg2 ader..
tu la jd nyer..

bakrihafizhisham 17 Mac 2009 10:47 PTG  

ini semua strategi.
samada cara yg halus untuk mintak break dengan lelaki,ataupun cara yang lebih halus untuk meminta lelaki itu minta break dengan perempuan itu.

bukan?

a ` f i f a h 18 Mac 2009 8:54 PG  

relax2 sudehh

*knape aku tgok ulasan org2 ni sume pnjng belaka hah?*

;D

shafacekodok 18 Mac 2009 9:04 PG  

ulasan dpadam:
mengapa buang ulasan?haha

miss juju :
lupa tu maksud die lupa pengorbanan. bukan lupa tarikh daa..kesimpulan last tuh, sb kdg2 orang tidak fikir dengan rasional.

afro susah gila nak type name kau:
lupa pengorbanan la enck afro..

ain:
sama jugak. lupa pengorbanan lelaki tu buat. bukan lupa tarikh. aku rasa pemikiran cetek berlaku ikut jantina. mengapa bukan perempuan jadi leader?

nizar:
hahahaha. point satu kau betul.

zakiah:
tu la yg susah. nak jadi kawan semua tuh.

asmiedi:
sbb itu haluan kau. kau nak nafsu. itulah jadinya. kalau kau betul nak rasa ada awek tanpa memikirkan nafsu. percayalah, lain.

satu benda yang kau kene ingat, kalau kau buat perempuan macam tu. kau ingat kau boleh dapat perempuan yang baik stok bini ke? perempuan baik untuk lelaki yang baik kan?

xillix:
terima kasih

shemmi:
betul jugak.

ruhil:
itulah cetek pemikiran bagi aku.

kalau banyak lelaki nak kat die, sila baca entri hilang dan rindu. bila hilang baru tau rindu.

bakri:
die boleh jadi strategi nak mintak break, ataupun pemikiran bodoh tanpa memikirkan penyesalan. tidak rasional.

afifah:
sume org ade pendapat la maknanya.

bakrihafizhisham 18 Mac 2009 10:08 PG  

ahahahhaa.
guna account sapa tah.
hahaha

owh aku rasa yang padam tu tak tau, yg koe buat notification kat email.
eh kau buat,kan?
:P

AkuKopiKauSiapa? 18 Mac 2009 11:06 PG  

bak :
aku tak check email yg aku gune utk registration nie.huhu. lagipon aku dah baca dah. tiada apa yg memudaratkan. huhu. kalau memudaratkan sekalipon tidaklah sampai sehingga didenda kerana menghina dalam blog.

s a L o m a 18 Mac 2009 4:04 PTG  

sebab itu jangan mengorat gadis.cuba mengorat wanita.

nur suhana 18 Mac 2009 10:01 PTG  

kalau dah sayang takkan nampak cacat cela punya lah. mengugut ke, ganggu schedule ke, kuat mengarah etc etc. hehe. ni bukan alasan. but think the other way around. ade sesetengah laki boleh jugak accept semua ni. tp sesetengah je la. tak semua(:

susah define manusia ni, semua org lain2(:

AkuKopiKauSiapa? 18 Mac 2009 10:51 PTG  

cabin:
tepat!!

suhana:
tapi bila byk cacatnya. jadi kurang saynglah..

nur suhana 18 Mac 2009 10:53 PTG  

owh really?
i didn't know that. terima ajelah macam mana dia tu. kita punya jugak(:
hehe.

isya 19 Mac 2009 4:58 PG  

dasyat gle no 1. hahah.. smpai cmtu skali die ugut. bajet a sebar bnda camtu nak ugut punye pasal..bek cari laki len.

secoklat tahi anda 19 Mac 2009 7:53 PG  

benar & tiada apa yg benar melainkn
yg benar2 belaka.

Queen 19 Mac 2009 10:05 PG  

mmg best kalau labelsnye isu gadis dan lelaki nie. haha. thniah.

1. memang tak patut dibuat, laki ke pempuan ke.setuju.

2.setuju. tapi kalau dah lelaki yg tetapkan date ke ape, jgn lah lupe plak..g main gmae ke ape.

3.erm.kurang. kalau tak crita nnt dua2 senyap blie my boifren tu pndiam orgnye.

4.setuju tnpa byk bcara

5.lelaki pon lupa jgk. majorii lelaki yg lupa. sgla2nya.

5.

Alone 20 Mac 2009 9:03 PG  

ahaha. manusia memang xsempurna!


http://aloneinhome.com

kuikui 21 Mac 2009 6:00 PG  

alamak!!!!
ak la gadis yg suka lupa smua perkara tuh..
*mungkin..gheee..

fina. 21 Mac 2009 12:03 PTG  

haha.aku baru je tensen2 pasal mslh couple ni.

bila pk2 balik, laki kau, eh bf kau dah byk kot korban mcm2.
kuar duit pun byk kot.
sapot kau bila kau ssh dulu.

dia buat hal skit takkn kau trus lupa semua pgrbanan. kan.

mmg perempuan kot.nk diri rasa bahagia je.

tp kan, aku letih jugak sbb dalam hbgn aku je ingt hari pntg. aku je usaha cari hadiah,celebrate ituini.

kenapa lelaki buat tak endah eh?pelik.

tp tulah, kalau sbb bnda kecik kau nk break takyah couplelakan.

ok dah. byk bebel, sory.

eatmyshort 23 Mac 2009 3:16 PG  

so true.
girls can be pain in the ass sometimes (i do, most of the times)
haha

we should stop trying to understand each other maybe, because the more we try, the more crappier it be.
lol

jeffry azizi jaafar 25 Mac 2009 2:30 PG  

aku plg setuju no 5.cepat lupa sb tak hargai apa yg lelaki buat.its a fact.

sHa 28 Mac 2009 11:27 PTG  

seratus peratus kene mengena dengan aku.bagus entri ko yang ni.bagi kesedaran pd diri sndri.terima kasih.

Tanpa Nama,  9 Mei 2009 9:48 PG  

just nak ckp psl yg 'nga mkn nk call nga men game nak jumpe 2'..
camane plak klu pompuan 2 da mmg x kacau pn..setia je menanti si bf menelefon n msg die..tp x de pn..sehari suntuk die tgu..nak msg or call dlu takut mengacau si dia..tinggalla die keseorangan memujuk hatinye sendiri agar sentiasa berfikiran positif terhadap kekasih hatinya..sedih sgt klu anda disituasi ini..tuhan sjela yg tahu..

AkuKopiKauSiapa? 10 Mei 2009 9:31 PG  

tanpa nama:
terima kasih kerana baca yang dulu2 punya.huhu.

ok.
bagi aku kalau macam tu maknanya lelaki tu tak mementingkan lansung gf die. die tak kisah lansung. senang cakap, lelaki tu sudah smpi satu tahap, die sudah malas nak layan gf die.

kalau tahap macam ni, cara paling terbaik bagi aku ialah tinggalkan je lelaki tuh, supaya die belajar menghargai.

kalau die pon wat tak tau, maknanya die mmg dah tanak la tuh.

AeroL 5ivE 14 Februari 2010 9:43 PG  

maaf jika saya baru je nak baca blog ini..saya lihat dalam kapel2 ni benda2 ni mmg biasa berlaku..
saya plg bersetuju dgn pendapat anda yg last sekali tu...kalau boleh kite stay je dgn ape yang kita ada skrg ni, sbb yang baru kite dpt pn kite xtau perangai die mcm mane...mgkn lagi truk drp perangai gf yang lama tu...huhu

P.s. aku penah mengalaminya sendiri haha

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP