20.3.09

panas hati

perasaan panas hati bila tak boleh nak cakap. perasaan sampai tak boleh nak cakap lansung. bila cakap, salah sikit sudah mahu mengamuk. semua benda tak betul. sejuk ahati pula ialah sebaliknya.

panas hati datang bila perasaan benci meluap-luap. kalau benci, tengok muka pon rasa nak tumbuk. tidak kira cantik mana, hot mana, mantap mana sekalipun, bila benci kita rasa nak tumbuk.

benci banyak sbb, sbb mulutnya, sbb otaknya, perangainya, ataupun apa-apa yang membuatkan dia patut dibenci.

orang yang dibenci akan merasa kasihan dengan dirinya sendiri, tidak sangka dibenci sehingga sebegitu rupa, lebih-lebih lagi jika yang orang yang dibenci ada rasa suka dengan orang yang membenci. Jika pihak ketiga melihat, akan merasa sangat kasihan dengan orang yang dibenci.

orang yang membnci tidak akan merasa apa-apa. kerana sudah benci, pedulik hapa.

p/s : 1st impression sangat penting, sekali sudah benci, benci selamanya, sekali sudah suka, senang je nak benci. silalah rasional.

7 carutan balas:

theroyalcrapster,  20 Mac 2009 12:34 PTG  

berperasaan benci lebih baik dari tiada perasaan.

"hate is better than ignorance"

hanya pembenci yang tahu sejauh mana sahihnya statement tuh!

LIZ 20 Mac 2009 6:43 PTG  

"Jika pihak ketiga melihat, akan merasa sangat kasihan dengan orang yang dibenci."

Agak la kot.

Setuju dengan luna. Sangat intense post ini.

BEEdadari 20 Mac 2009 9:38 PTG  

eyh nk terasa boleh tak? haha.

bayu 21 Mac 2009 7:17 PG  

ada juga org yg dibenci x perasaan die dibenci.time tu akn rasa panas hati yg teramat.

L.|.n.D.@ 21 Mac 2009 8:02 PTG  

bayu..
sya sgt setuju dengan anda..
rasa tambah sakit hati bila org yg dibenci tak pernah sedar yg dia sedang sgt dibenci..

Kopi..
kadang2 sukar nk buang rasa tu..
maka..adalah lebih baik org yg dibenci berbuat sesuatu..dan org yg membenci pula..belajar utk memberi peluang supaya perassan benci akan hilang..
akan tetapi..
kpd org yg dibenci..jgn berbuat sesuatu tidak ikhlas..krna anda akan lebih menyakitkan hati..

suee 23 Mac 2009 9:37 PTG  

1st komen aku kt blog nih- sgt suka la ngn ayat2 kamu.bole buat ati aku gelak, betul gak tuh.mmg tepat, psal aku pnh menci org sgt2 smpi tgk muka dia pun ati nk nangis, tp okei suda cool n jd fren

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP