19.2.09

Rezeki oranglah

Janganlah nak harap rezeki kau sama setiap orang. Yang penting macam mana kau bersyukur. sekarang? kau cukup bersyukur ke? kalau tak jangan nak harap lah rezeki melimpah ruah.

Rezeki ni susah nak diukurlah. Macam mana boleh kira mana satu lagi lebih. susah kan. Bentuknya berbeza-beza. Tidak kiralah apa bentuknya. cuma bersyukur sahaja, berterima kasih. susah sangat ke?

Apalah yang ingin didengki dalam hal rezeki. tidak kiralah siapa yang lebih. kufur nikmat ke? Bersyukur sahajalah, senang hidup. cuma terima kasih.

Bukan bererti bila balas perlu setimpal. Tunjukkan sahaja tanda terima kasih, tanda kesyukuran. baru orang yang bagi pon nak bagi lagi. janganlah nak meminta-minta lagi bila sekali dah beri. Cukuplah dengan apa yang ada. Ada lebih baik dari tak ade kan?

Tolong faham setiap orang lain, bila cara penerimaan kita berbeza, orang yang bagi pon akan berbeza lah. setiap orang berbeza keadaan, berbeza situasi, fahamlah keadaan orang lain. jangan fikir diri sendiri.

P/s: Orang selalu lupa dengan apa yang dah diberi, bila selalu beri, sekali tak beri, lupa daratan, lupa diri. haih.

9 carutan balas:

Shemmi 19 Februari 2009 7:02 PTG  

syukur yang paling mudah, ringkas dan free adalah ucapan "terima kasih"..
tapi selalunya yg mudah yang ringkas ni lah yg paling susah org nak buat..
paling kemut org nak beri..


* sakit kepala..terlebih kopi after nonton Valkyrie..

HariHaz 19 Februari 2009 7:50 PTG  

sebenarnya ramai je yang nak berterimakasih. tapi tak tahu cara. last-last, diam. nice blog by the way.

Akmar Anuar 19 Februari 2009 8:21 PTG  

hurm...ape kamu cakap tu ade betol gak..slalu kalo org tuh dah biase terima pertolongan orang lain, bila orang lain tuh tak dapat tolong die, abes la die kutuk2 kedekut la and macam2 lagi.....

BERSYUKUR DENGAN APA YANG KITA ADA,jangan fikirkan ape yang orang lain ade tapi kite takder..nanti sampai bile2 kite tak bersyukur...

ape yg kamu tulis nih betul2 menulis isi hati saye..mekaceh! =)

fezaL Mohd 19 Februari 2009 8:47 PTG  

yeah betui tuh
ak sokong dengan statement dikau tuh..

ucap la terima kasih.
dan terima dengan seadanya.

jangan over sudah lah.

k|ree 20 Februari 2009 12:03 PG  

klu kat atas..tak semesti dpt rezeki lebih dr bawah...dan yg kat bawah..bkn rezeki nye,berdasarkan yg kat atas...

rezeki tue dtg dari Yang Atas...besyukur,bertrima kasih,berkongsi rezeki...
itu cara ble dapat rezeki...

KELALANG 20 Februari 2009 4:41 PG  

eh mmg rezeki orang rezeki orang
rezeki kite rezeki kitelah
cuma bla orrg dapat kite x
mulala perasan iri hati tu datang

i pun kdg2 mcm tu wo!

miss bobby 20 Februari 2009 6:36 PG  

musyi : wah. lame aku tak komen2. haha.

biaselah manusia beb. mane pernah syukur ape yang ade. diberi betis nak paha.

hmmph. sendiri mau ingat laah bebeh. :D

Mis_kin 21 Februari 2009 8:39 PTG  

nice blog...ape yg nk di smpaikn pn ley paham...any way thank you, trima kasih & alhamdulillah...itu smua melambangkn peribadi seseorang..tol x??

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP