26.3.10

Meghargai kejahatan

Bila kau jalan-jalan, berkawan, berborak dengan orang, kenal orang baru, ada awek baru, pastinya perkara yang dibuat selepas kenal kita panggil sebagai menilai. Analisis segalanya untuk kau perlu teruskan perbualan atau matikan je perbualan atau tak mahu kawan lagi.

Proses analisa ini mungkin memakan masa beberapa tahun, beberapa bulan atau beberapa minit sahaja.

Selepas di analisa baru ada decision making.

Tapi persoalannya mengapa analisa selalu benda yang tidak baik, mengapa komen perihal bau badan? bulu ketiak tidak bercukur? bulu kaki berserabut? cepat marah? banyak komplen? tidak faham bahasa? kurang ajar?

Cuba sekali sekala menghargai kualiti, contohnya, orang yang kuat merajuk selalunya pandai pujuk, orang yang cepat marah selalunya cepat cool down, orang yang banyak komplen selalunya pandai buat decision, dan sebagainya.

Tapi apsal orang jarang nampak kualiti?

Cuba tengok orang yang kau tak suka atau benci dan carik kualiti dia. Ia akan buat kau kurang benci.

Masa tu kau rasa tenang sikit.

ah,

10 carutan balas:

Cik Boo Luck 26 Mac 2010 11:10 PG  

Benda2 yg lama kalu dikenang2 akan rasa manis walaupon dulu sah2 pahit..

Tapi benda yg lepas baik jgn dikenang.Takut merana diri sendiri..

Razman 26 Mac 2010 12:53 PTG  

manusia mengejar kesempurnaan. hingga banyak nampak kecacatan.

Rainbow 26 Mac 2010 2:19 PTG  

sbg contoh la kan ko ni pemimpin politik yg sgt bgus, org tabik hormat dan respect sbb ko sgt berkualiti dan btanggungjwb masa buat keje,
tiba2 masa ko tgh berucap ats stage tu ko terkentut dgn amat kuat dan sume org dgr, tu je kelakuan buruk yg tanpa disengajakan penah ko wat seumur hidup ko,
malu bukan.., tp sume org yg ada kat c2 akan bercerita hal ko kentut buat satu jgka masa dan tertutup segala kebaikan yg ko taburkan kpd rakyat dan org rmai..
pikir2 kn.. tu la kehidupan. mmg org mudh ingt yg -ve.

nurul edayu zainal 26 Mac 2010 6:55 PTG  

kalau ego pulak apa kualiti nye? sebab orang selalu cakap aku ego.

popsoda,  26 Mac 2010 11:21 PTG  

pertama: aku nak ketawakan tajuk entri ni. salah eja. haha

kedua: gambar ko dah makin mantap2 dah. huhu

ketiga: selalu jenguk blog ko, cuma takde kesempatan nak komen.

keempat: stay cool bro..

Cik Buya 27 Mac 2010 7:40 PTG  

hafiz.. aku de tertarik dengan entry kau pasal facebook tu. and aku pinjam separuh dari entry kau.. hope ko tak marah la.. thehe.. plus aku credit kan pada blog kau sekali. thanks

AkuKopiKauSiapa? 28 Mac 2010 6:19 PG  

booluck:
terima kasih

razman:
terima kasih juga.

rainbow:
itu psl kalau buat jahat kene sorok.haha

edayu:
entahlah..aku tak ego..

orked:
tidak sama sekali.

posoda:
satu : siut aku tak perasan lansung..haha

kedua:
terima kasih banyak.

ketiga:
tarak hal.

keempat:
terima kasih

cik buya:
ok..takda hal..

Luna 29 Mac 2010 8:43 PTG  

Like~ :)

kata orang, love your friends for their mistakes.

apekzer 30 Mac 2010 8:53 PTG  

erm, sebab selalunya analisa sesuatu perkara tu dimulai dengan identification of issues and potential.

nampak tak issues dulu baru potential. sebab tu penialaian atau analisys bermula dengan perihal issue, dan bagi yang tak keluar potential tu adalah disebabkan issues tu terlalu membebankan mungkin hingga orang tu dah tak terlarat lagi jadi meghabiskan analisa dengan meninggalkan potential.

jadi sebab tu dalam islam bile kapel kene wajib kahwin.

opinionnya begini. bila kapel, problem pasti datang, tapi kalau kapel saje pasti akan klash sebelum potensi itu nampak. bile klesh abis sme potensi tu pergi ikut beholder nya. tapi islam galak kahwin supaya potensi tu akan menyinar bila dah ada responsibility. panjang lebar lagi sebenarnya.


ini hanya pandangan dari saya tnapa paengalaman atau apa2.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP