2.8.09

idea celaka nak kasi dunia jahanam

AWAS!! BENDA INI BETUL BETUL BOLEH KASI KITA SEMUA HANCUR



Jika dunia ini sudah tiada perang, yang menyebabkan kematian dan jika dunia ini bertahan untuk 100 tahun lagi, pasti dunia ini akan sangat dipenuhi dengan manusia sehingga menebabkan kesukaran untuk bergerak sekalipon. Ini boleh jadi disebabkan kadar kematian yang rendah disebbakan teknologi perubatan yang semakin canggih dan kadar kelahiran yang tinggi disebabkan nafsu lelaki yang takkan berubah kerana sentiasa ingin pancut dalam.


Kerana bumi ialah satu-satunya tempat manusia untuk hidup, jadi manusia tidak boleh dihantar ke planet lain untuk menampung penambahan manusia yang terlampau banyak.



Tapi masa boleh dibahagi-bahagi.


Jadi apa yang aku fikir ialah membuat dunia ini dibahagi dunia dan aktif 24 jam secara menyeluruh.Caranya, setiap bayi yang baru lahir akan diklasifikasikan individu siang atau malam. Cara pengklasifikasikannya adalah mengikut bapa. Jadi jika bapanya siang, anak-anaknya juga akan siang. dan sebaliknya, Individu siang akan mellui kehidupan macam yang kita hidup sekarang. Masuk kerja pukul  pagi, pergi sekolah pukul 7 pagi, balik pukul 5 petang dan aktiviti-aktiviti biasa yang kita buat sekarang. Malam-malam pergi keluar minum atau apa-apa sahaja 


Individu malam akan melalui kehidupan terbalik, tapi bayangkan jika kamu lahir-lahir sahaja sudah biasa hidup malam, pasti tiada masalah. Jadi individu malam akan pergi kerja pukul 8 malam, pergi sekolah pukul 7 malam, balik kerja pukul 5 pagi dan tidur malam pukul 12 tengahari  sehingga pukul 6 petang dan pusing balik macam biasa. 



Individu siang dan malam bukan tidak boleh keluar rumah lansung, cuma aktiviti penting seperti kerja dan dan pergi sekolah sahaja yang berubah. Dan bila 2 aktiviti penting ni diubah, secara tak lansung mengubah keseluruhanya. 



Aktiviti dalam bandar seperti pasaraya, tempat kerja, kemudahan awam akan beroperasi 24 jam. Jadi kerja kat situ pon akan ada individu siang dan malam. 



Cara ini akan memperbanyakkan peluang pekerjaan, mengoptimumkan penggunaan fungsi bangunan bangunan kerana satu bangunan diguna 2 kali masa pagi dan malam, dapat juga mengurangkan kesesakan jalan raya, meningkatkan produktiviti dan macam-macam lagi masalah berkaitan peningkatan populasi dapat dikurangkan.



Masalah yang akan timbul ialah orang sudah tak solat, bagi orang yang individu malam, susah gila nak bangun 4 kali masa tidur untuk solat. Manusia juga akan berpecah dan sumber dunia akan lebih cepat habis. Aku rasa pati masalah sosial akan timbul banyak gila.



Kalau buat skrip menggunakan konsep ni macam bes jugak. Contoh klise ialah percintaan dua individu siang dan malam. 

17 carutan balas:

Akmar Anuar 2 Ogos 2009 8:39 PG  

weh, best idea ko..
tak pernah terpikir lak..
mmg kalo wat film pasal ni mmg gempak!

gi ah suh KRU Production terbitkan film ko nih..

meo188 2 Ogos 2009 9:26 PG  

ape nie?

kampung pisang ke?

Olive 2 Ogos 2009 10:10 PG  

kreatif gle ar.sungguh kreatif

karatz 2 Ogos 2009 11:39 PG  

gila bagus idea ni
aku suka angan2 yang menjurus ke arah gila

sifat aku lebih berkiblatkan arah manusia malam.bukan manusia siang

mgkin nti akan wujud bapok2 start keje pagi2 buta bwk ke ptg.clubbing kol 12 tgh hari(ladies day hari rabu)

dan btol ko ckp,sumber tenaga bumi akan habis lebih cepat dr masanya.
mgkin aku trpaksa simpan stok mancis sekotak sehari mulai dr saat ini.

JaJOL 2 Ogos 2009 12:43 PTG  

serius idea ko kreatif...

cuba klik link kat bawah ni...

http://ohtidak.com/oh-2012-bersediakah-kita/#more-2484

fakta ke fiktif, ntah la...

tapi kalau betul jadi, 1/3 je dari orang kat muka bumi ni yg selamat... so tinggal 3 billion je manusia atas muka bumi ni... ok la tu... takyah dah keje siang malam... no more traffic jammed... aku pon senang nak gi lowyat takde terbakar darah nak redah jammed... lagi2 ada polis, bertambah2 jammed..bukan mengurangkan jammed... jammed btol...

harap2, ramai la lelaki tua buncit yang gatal mati nanti...ramai beno awek cantik dok kawen ngan orang tua skang ni... so yg muda pon kena tunggu tua baru dapat kawen... oh maaf, aku termelencong...

papepon, idea ko tak la celaka sangat... tapi memang bleh bikin jahanam... hahaha

karatz 2 Ogos 2009 3:03 PTG  

jajol
aku da pegi link tu
mm,nek bulu roma aku baca..
agaknya aku masih lg masih ada iman
sbb ade rasa risau dlm ini hati..
*mengucap

stuju ngn ko..mane2 tua boroi sakan yg angkut awek cun yg blum kawen diharap sila mati dulu.

segala jenis makhluk yg dah ada jantina tp xpuas ati ngn jantina sedia ada juga sila pergi mati.

semua awek2 cantik tp berpakaian ala2 telanjang bogel yg perasan bagus moga2 cepat mati jgk.




agak2 klu btol la kan..idup lagi ke aku nti ah?errr..mudah mudahan

Puppet Koyak 2 Ogos 2009 5:39 PTG  

wow.
ak xsangka macam tu skali kreatif ko fikir.
good idea for sharing bro.
salute2.
:)

ainisz 2 Ogos 2009 6:40 PTG  

hahahah~
aku dah agak dah ko nih. lama tak tulis sekali tulis mesti kuar idea ntah pape.

weh, yg pasal percintaan individu siang dan malam tu akan terhalang ke? hahah~

Sang Kerengga Kala 4 Ogos 2009 2:48 PG  

ramai betul moralis dalam arena blog - blog nih... moral ada tp hati tada...

pukimakhang 4 Ogos 2009 3:41 PG  

BUTOH PAK HANG LA WEI, BLOG MACAM BABI,

AkuKopiKauSiapa? 5 Ogos 2009 1:40 PG  

pukimakhang:
mara btol kamu ye. huhu

AkuKopiKauSiapa? 5 Ogos 2009 1:57 PG  

jajol:
tanx utk link tuh..sudah tengok. tidak kira masa..aku harap aku bersedia..

kene kawen ni. haha

sang kerengga:
aku tak faham

meo:
juga tak faham

karatz:
tak salah akulah..aku dengar org cakap..yang mati dulu orang baik-baik..

masa kiamat nanti cuma tinggal orang yang kafir.

zaRain 5 Ogos 2009 10:09 PTG  

shi, aku nk cakap bende sama pada org2 ko kata tak paham.. aku tak paham langsung..

n pukimakhang tuh.. haha marah betul dia..n kelaka jugak

tp idea ko bes n gila.. lol

Lola-Lola 8 Ogos 2009 5:27 PG  

kerajaan plak cmne? ada kerajaan siang dan mlm? menteri pun kna ada dua untuk setiap jawatan?

atau salah satu government atau opposition yang akan perintah untuk salah satu malam atau siang? mcm tu kah encik??

berita perdana pukul berapa pula ya?

apekzer 10 Ogos 2009 12:29 PG  

haa.. bagus la lola nye soklan.. aku pon tepike jugak. ape kate bagi pembangkang malam, then bn siang. sebab pembangkang ada bulan. bn tadak.
eyp. pukimak hang tu bukan marah tu. die macam benci je...
huhu.. tapi kenapa beliau pakai loghat?

loghat bermaksut dialek.

AkuKopiKauSiapa? 10 Ogos 2009 2:02 PG  

lola:
soalan yang bagus, aku pon tak tau mcm maner..tak terpikir

ringo 16 September 2009 11:35 PG  

mungkin akan timbul isu mahu tukar warga.
warga siang mahu tukar ke malam dan sebaliknya.
keluar masuk mahkamah cuba menyelesaikan kes.
umpama mahu menukar agama.

anyway,idea kau kaw2.otak kau meh sini aku pinjam.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP