21.11.08

Penggunaan Bahasa

aku tak suka orang yang menggunakan Bahasa inggeris bercampur dengan bahasa inggeris dalam satu ayat. bagi aku buruk bunyi nya.

sebagai contoh

kau pegi sana, and then kau try guess which one org tu..

urban sungguh bunyinya untuk mereka. aku terima kalau bahasa inggeris tu sebangsat- bangsatnya digunakan dalam satu ayat terus. sekarang kau nak cakap aku tak urban?, kampung sungguh, tidak cukup subang jaya atau damansara? aku tak peduli lansung..dan lebih menggelikan hati dan menjengkelkan perasaan bila perkataan seperti "whatever","duh","talk to the hand", "like, duh" dan disertai dengan muke bajet gossip girl serentak dengan perkataan itu di ekspresikan, aku sungguh menyampah..maaf..tapi hal ini berlaku kebanyakan, yang aku lihat..kepada sekolah-sekolah perempuan..


kepada topik asal..

aku tidak anti Bahasa inggeris..tidak sama sekali..medium pembelajaran sekarang pon sudah bahasa inggeris..tidak ada motif untuk aku membenci..cuma bila cara penggunaannya yang menyakitkan hati dan telinga lah yang membuatkan aku membenci, bukan bahasa itu..tetapi orang yang menggunakannya.

ouh..penggunaan perkataan macam..sebagai contoh.."aku igt macam ahmad tak makan nasi"..
apekah fungsi penggunaan kata macam di sini? adakah ia seperti tidak makan nasi?ataupun nama panjang ahmad ialah Macam Ahmad bin Razak?

dan ade satu perkataan lagi..boleh tak? digunakan seperti ini..Fatimah melihat kasut di kedai..kemudian dia cakap dekat kawan die..."cantik boleh tak?"..disusuli dengan gaya gedik2 dan bersungguh-sungguh menggunakan perkataan boleh tak itu. apakah boleh tak ini? tak sesuai lansung penggunaannya.seperti mahu bertanya kepada kasut itu.."encik kasut..kamu boleh cantik tak?"

banyak lagi..yang aku tak dapat igt pagi2 begini..

susah betul aku nak terangkan menggunakan perkataan di sini, kalu ade suara baru senang..tapi anda sume pasti faham..sbb mereka di sekeliling kau sahaj..atau mungkin kau sendiri..

tidak kisahlah..

-tammat-

20 carutan balas:

schazwany hameed 21 November 2008 10:25 PG  

hahaahha..

agree agree!

saya faham sama andaa!

tu la psl..certain girls..bajet cam hot ke atau pun cool whatsoever la kot, dorang rase bile dorg ckp gedik2 mcm tu cam best la kot..haihh..

aku paham la kalo org tu mmg jenis ckp english berhabuk..n ckp bm dia sket2..je..so bile campo cam tak de la plek mane pon..

tp ni yg..sikit2 ayat bm dia tambah the word 'like'...
aku tak leh blah tol ar..huhu

n aku nyampah gak bile ade org ckp menggedik yg siap dgn huruf R yg dia emphasis lebih2 bile dia ckp..mcm konon ade bende stuck dlm mulut dia kot..
contoh cam.. "oh my godd! warrr-nerr per-pell tue lawa gillerrrr taww!" (sambil suare cam bajet gedik comel) haha ;p

arghh..tatau la nk explain cane..haha ;p

tp yg pasti aku tak ske bile pompuan ckp camtu.. mcm nampak sgt buat2 lebih..huhu

gedik terlebih.. cam cacat je aku rase..hahahaha


takleh blahh dowh ;p

AkuKopiKauSiapa? 21 November 2008 1:22 PTG  

wahahahaha..
deskripsi anda klaka la..
haha

BEEdadari 21 November 2008 8:03 PTG  

awak. adakah saya cukup gedik utk dikategorikan dlm golongan yg didiskusikan disini? haha. no. x ckup gedik. maybe cuz sy bukan dr CBN. haha. kalau ckp camni bole x? "euw euw 433442354kali" haha.

Farid Abu Talib 21 November 2008 8:49 PTG  

kahkahkah. woit urban tu bahasa apa? kahkahkah.

AkuKopiKauSiapa? 21 November 2008 10:33 PTG  

kepada farid :
apa yang aku cuba tekankan cara penggunaan..mesti kau penah tgk gossip girl, ataupon cara penggunaan mcm cik schazwany hameed cakap di atas. susah ingin saya terangkan..mungkin anda perlu melihat org2 begini dengan mata kepala anda sendiri..

garfield'78 25 November 2008 9:32 PTG  

Hurm..topic ni,sgt2..SENSETIP..'smpai nak eje pon takot nak gune english'..:P
mayb ade la certain makhluk yg sengaje bajet 'hawt' n 'urban'..
but, ade je..yg mmg azali camtu..
even english xla 'sehabuk' mane..
u xley salah'n girl..'esp'..
sbb,mayb, environment diorg mmg camtu..
so,sbb tula ey tend to act like dat..kan?
cth,if org tu ddk terengganu or klantan 4 some years..
haa..lame2..die pon akn kecek klatan or ganu gak..
haha!!

n garfield rase, org yg try jd urban ni..'tanpe wat memek2 muke yg u ade ckp dlm ur post tu',mayb die try nak improve'n dri die..
yela,hidup dlm masyarakat..kenela..
standardizekan..hee..cube pk pasal dri sendri jela..ade x,kamu sume lgsg x try nak jd org laen..tpooo gile if ckp 'TAK'..sume mesti adenyer..even sk8..

garfield suke topic yg kopi cube bangkitkan..but kne hati2la..
kopi kne specified kan lg..
cth:org kampung yg berlagak 'urban' melebey2 mengalahkan org yg ddk bandar..
ha,tu br la blh kutuk lebey2..sbb meke ni,sgtla 'culture shock'..

n i x stuju,kalu kopi marah org yg ske mencapur aduk'n english n bm..name pon..bhs pasar..so,biala die..mem2 die pon ok je..so,garfield rase,kopi sendrik kene avoid dari kawan dgn org cmni..sbb nanti,sendrik pon saket atikan??hehe..
tp,just setuju,kopi marah..org yg..ckp gewdik gle dgn memek2 muke yg st menyampah dilihat..hehe..

chill!

p/s:bgs2..kuakan la topic yg hangat2 lagi..n 4 those yg nak komen tu..kne pk rational n cermin dri dlu ye..xleyla rasse diri tu x penah lgsg 'tergedik2'..haha!!
sian,kalu x penah..nmpak sgt..dri d 'isolated' kan..hee!

n lg,schazwany hameed..u x rase ke,u spell ur name pon, konon2 nak nmpak cool~schazwany..or ok..mmg name kamu cmtu..hehe..
n ade je,komen kamu tu,u gune english n bm bercampur aduk..cth:agree,certain girls,so..nape x gune full bm je..sbb ayat2 yg u gune tu,xde ssh dlm bm..tula,jgn ckp x serupe bikin..kne tgk dri sendrik..den,brla nak komen org lebey2..

sorry byk campur2..rase,bile bace...lg best!peace!:))

AkuKopiKauSiapa? 26 November 2008 8:05 PTG  

garfield:
senanyer..
aku tak kesah la bm campur english..
tapi jika digunakan pada keadaan yang tak sesuai aku rase tak bes..
faham tak mcm mane tak sesuai tuh?
susah nak ckp la..tapi korang sendiri paham.
dan muke gedik2 aku mmg geram gile!
tapi aku takleh watpe la..
geram je..

n bagi aku szhazwany tiada masalah..
die ckp ok je..
huhu..
kang korang plak gado 2 org kat blog aku nie kang..
haha

ok camnie..
nak ckp campur maybe boleh trime..
tapi bile ckpnya menggedik dan dibuat-buat.
sumpah tensen

garfield'78 28 November 2008 5:34 PTG  

Hahaha!!xnak gado!!
hee..
cakap je..
kc pandangan je..
ampoon wany!gee..
saye salah..

ok..dah x gado..:))

p/s:ye2..x ske yg gewdik2 melampau..'macam pompuan ilang laki'..x tentu arah..haha!!

My Precious.. 28 November 2008 5:53 PTG  

garfield:
bek gi kat blog die mintak maap..
hahaha

bakrihafizhisham 29 November 2008 12:48 PG  

heheh.
tapi ayat opening typo bro.
(ape salahnyenye campur,
sebab tujuan kite cakap ni untuk berkomunikasi,
and kalau koe paham,
and aku paham,
and semua yang sign up utuk dapat semua reply dari post ni paham,
aku rase tak jadi maslah.
just personal preferences lah kot,
bukan?)
ayat bahase inggeris ngan inggeris ape salahnye?
just a thought though.
:D

AkuKopiKauSiapa? 29 November 2008 2:32 PG  

aahla encik bakhrihafizhisham..
aku baru prasan..
wahaha
malu malu..
haha..
terima kasih kerana menyedarkan..

pasal yang campur seperti aku reply dlm komen..
aku tiada maslah sgt..
tetapi jgn seperti menggedik-gedik..

AkuKopiKauSiapa? 29 November 2008 2:37 PG  

tambahan kepada encik bakrihafizhisham

susah nak ckp mcm mane yg aku tak suke nie..
die ade lain die..
mcm yg ko ckp aku tak kesah..
susah nak bagitau dlm blog..
kene ade suara..
haha

Anonymous,  29 November 2008 9:58 PG  

weh encik kasut tumit tinggi...
duh..sejak bile ko jadi lecturer(pensyarah) bm ni..
whatever..hahahahha!

Tora Aman,  4 Disember 2008 5:53 PG  

Bajet gossip girl.Haha betul2 tak leh blah la.

Hunn 4 Disember 2008 9:44 PG  

Waahh, youre kinda judgemental from what I read. Hehe

Charymien 17 Disember 2008 6:21 PG  

hahaha terasa gila saya..;p
ok mulai dari saat ini saya akan mengunakan bhs melayu tanpa mengcampurkan dgn bhs english..
haha :D

cik ainul 24 Disember 2008 11:22 PG  

whatever~
menjengkelkn ka?
terserah anda

ak suka ucap 'whatever' utk menamatkn sesi perbualan yg ak kira gedik & x sanggup ak utk mendgr lg

ak perempuan yg 5 thn bersekolah dgn pelajar perempuan, kini masih lg dlm kalangan perempuan (keganjilan ahli kelas ak mengejutkn pensyarah & senior2, pecah rekod rasanye krn tiada pelajar lelaki) walaopn institusi pendidikan itu dibuka kpd lelaki

masing2 punya cara
tp ak setuju bahasa rojak mmg buruk bunyinye

ada seorg kenalan ak
suka speaking berhabuk tanpa segan-silu
sbb dia nk blaja
dia mau org tego kalau dia ada buat silap
ak respect org yg berani mcm ni
ak slalu je gelak2 sbb kdg2 x paham pe dia ckp
tp dia okey, lalu tanye kembali apa yg x paham

berbanding org lain yg perasan bgs
ckp2 di belakang, bahawa org ini speaking berabuk
mmg pengecut~

shikey 8 Februari 2009 9:17 PTG  

hahaha,
lawak haramnye, :DD

RUdi 27 Disember 2009 2:50 PG  

kt u aku pn same..
pggunaan pkataan "cukop" bleluasa..

if nk kate 1 bnda yg cntik dorg ckp
"chantek cukop" smbil bibir tjuih2 cm nk smolot..
ngeeeeee

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP