14.11.08

Mengapa orang itu..menjadi sebegitu

Terfikir..kalu kita melihat orang..apesal dia begitu?adakah sbb pengaruh televisyen?dengan cerita seperti gossip girl,the OC ataupon ape sahaja cerita remaja sekarang?sbb kawan2?ikut kawan2 untuk Nampak lebih cool..berdansa lupa diri..nak smpi org ckp..’cool la budak tu’..nak sume org tgk..ataupon sbb keluarga?..keluarga kaya raya..sume bende dpt yg berkenan di hati..sume org die igt kuli..ataupon pengaruh band hujan?haha

Kepada persoalan asal

Mengapa die menjadi begitu?
Mungkin sume akan memaki aku, sumpah seranah..bangsat igt diri sendiri bagus..yer..aku faham..faham sgt..tapi ini cume ape yg aku fikir sahaja..kau tak suke..sekarang kau jangan bace..STOP sekarang!

Ok..

kepada pembaca yang ingin membaca

aku tak faham..apesal mahu terikut orang?..bagus sgtkah orang yg kiter ikut tuh?sesuai kah dgn hati, perasaan, jiwa dan raga kite?mengapa sume org pgg dslr ko yang kaya nak beli dslr jugak?org wat weeding ko nak wat wedding?org pegi gig ko nak pegi gig? Orang main band ko nak main band? Yang hampeh, picisan sume merosakkan ape yg ade..

dan ade pula semata2 untuk berlagak..untuk menjadi cool seperti org lain..untuk dilihat dan disukai.supaya tidak ketinggalan di arus globalisasi.kire kalu org tanyer..sume die tau.yg padahalnye die hanya org yg bercakap kuat di kedai makan tempat lepak muda mudi dgn suara yang kuat dgn harapan satu kedai makan tuh dgr ape yg diperkatakan tuh, ataupon didalam tren dgn suara yg lebih kuat dari suara pemberitahuan di stesen manakah anda sudah tiba.

Masalah dengan mereka ini

Masalah dengan mereka ini sebenanyer takde masalah..cume menyakitkan mata, menanahkan telinga je bile berjumper dan terdengar. Bila mereka cerita dengan kite mcm tau sume, dan dengan bangge dan berbesar hatinya menceritakan kekuatan diri sendiri atupun kehebatan diri sendiri. Yang mendengar seperti bodoh, angguk2, ikutkan saje kata.

tammat

12 carutan balas:

BEEdadari 14 November 2008 8:51 PG  

haha.sbb dorg budak2 la kot. tp rasanya masa sy muda2 dlu x mcmtu la kot. adakah itu bermaksud sy tak cool? ketinggalan zaman? x uptodate? geek? ah persetan itu semua. ada aku peduli?

apekzer 16 November 2008 1:39 PTG  

btol kopi ape yang kau curahkan tu.. aku setuju jugak..
tapi bagi aku.. kite boleh jugak luaskan pemandangan kita. bukakkan minda kita dan berfikir sejenak tentang apa yang bagi kopi suatu masalah. sajelah aku nak merungkai lag persoalan asal yang bermain di dalam cawan kopi.. mungkin ade sudu yang tengah gode kpoi jadi sikit terpercik keluar..
ok.. ,let us go stret to the point.. ingat.. bukan ampang point. ampang poin dekat apang.. umah ek ek kopi.. ahahaha..
ok2.. siyes2..
bagi aku lah.. mmg dah jadi rutin untuk picisan,poser,budak2hingusan dan seangkatan dengannya meniru apa yang dilihta dan mungkin difikirkannya kul atau dalam sebutan inggerisnya cool. yang kalau kita terjemahkan bermaksud sejiuk... adakah mereka ingin kelihatan sejuk? atau mereka berasa panas di malaysia kerana iklimnya jadi mereka pon mahu kelihatan cool walaupun hakikatnya panas? mari kita ungkai lagi.. sory kalau saya melalut.
sebenarnya bagi aku ta salah kalau kita atau sesiapa sahaj bagi peluang ntok sape2 budak2 atau ape2 untuk ikut atau tiru atau apelah apa yang telah dilakukan sebelumnya. niat mereka mereka sahaja yang tahu..
katakanlah kalau seorang bernama abu samah duduk di pangkin depan rumah ibunya. beliau ni tidaklah terlalu berada tapi agak mampu dar esgi kewangan.. sedang beliau duduk2 tetibe beliau ternampak rakan si abu samah ni tadi menaiki bmx. abusamah pula langsung tidak memiliki bmx malah basikal roda 3 sekalipon. jadi abusamah terfikir ntok memiliki bmx. abu samah pon beli. ade tak abu samah kat dalam hati. eh.. macam sejuk je naik basikal tu. aku misti beli.. pada aku tidak. mungkin abu smah pikir macam ni'eh, macam bes je naik basikal tu. aku pon tenagh boring,tade ape nak buat ni, kire duet jap la, haa, cukup ntok beli bmx setelah wat survey kat intenet. jadi abusamah pon beli. lepas tu die pon joinn la budak2 bmx ntok belajar ;laghi macam mane trick2 menarik. bukan ntok nampak kool rasenye. tapi mungkin sekadar memenuhi masa lapang atau impia abu samah. jadi bagi aku apa kata kita bagi je peluang ntok poser2 atau sape2 lah ntok buat je ape yang dierang nak.. biar dierang tentukan hala hidup dierang. mebi dah ditakdirkan jadi pak turut. yelah.. dulu aku pon terfikir jugak macam kopi.. macam ni aku pikir. aku main drum since aku dajah 3 lagi.. tade sape pnah influence aku ntok main drum.. dan kawan2 aku pon tade sorang yang boleh main drum apatah lagi memilki drum jadi berbekalkan minat aku yang mendalam aku cuba dekati drum. belajr skit2 dan akhirnya aku berjaya memasterkan diri mainn drum. bukan ntok kelihatan kool atau ape. kalu nak cool baik aku nyanyi atau main gitar. selalu gitarist atau penyani yang jadi tumpuan. pahtu bile besar aku tengok ramai gile nak main drum.. mule2 dierang puji aku hebat la pahtu tup2 dierang pon nak mian gak.. bapak tak best nye rase.. sebab ape yang kite buat dah jadi common. padahal aku dr kecik nak main deram. tutp ko tengok aku main ko plak nak main. bengang gak ar.. cuma bile lame2 aku perati gelagat orang sekarang. n bile aku pon dah tak gigings dah baru aku sedar. mebi orang lain tu tatu hala tuju die atau minat die. jadi minat die timbul lepas tengok orang. itu lah punca utama kenape merea begitu.

ade sikit je orang dalam dunia ni tahu apa yang mereka nak dan sanggup pegi sejauh mana pon keinginan mereka tu.. kalau kita rasa kita macam tu.. kita p;atut proud of ourself sebab bukan senang nak jadi macam tu...
sekadar pendapat ntok dikongsi bersama.. reply balik yeah.. nak tengok respon ko..

AkuKopiKauSiapa? 17 November 2008 5:45 PG  

kepada apekzer :
anda telah membuka satu lagi cabang pemikiran sy. saya turut berpendapat begitu.. tetapi adkah tidak poseur jika mereka ini dengan sengaja belajar membuat sesuatu yg kelihatan cool dan berlagak pula mengenainya, tanpa minat dan dengan niat untuk cool dan berlagak sebgai contoh bermain drum tadi. secara mudah bahasanya, jika mereka berlagak dan menunjuk2 pula dan menceritakan ape bangsatnya tentang kehebatan mereka. jikalau hebat, hebat cakapnya = babi..kalu hebat, rendah dirinya= cool..kalu tidak hebat, seperti hebat pula katanya=fuck+bangsat+puki sume ade..
itu yg aku cuba tekankan disini..
tidak salah kalu mahu menceburi minat baru kesan dari meniru orang lain, tetapi permasalahan apabila mereka menunjuk, berlagak berkata seperti diri sendiri hebat, lantas menyakiti hati orang lain. AKhirnya membuat aku menulis entri ini..
-tammat-

apekzer 17 November 2008 5:49 PG  

hurm.. maybe tepat lah epnilaian kopi itu.. tapi jika die mahu berlagak sebab die hebat mebi tak salah sebab mebi die usaha keras untuk mendapatkan skill tersebut. jadi alang2 tu die nak lah yang orang tau die mahir? salah ek? ntah lah.. tapi persamaan yang kopi buat tu aku setuju..

AkuKopiKauSiapa? 17 November 2008 5:27 PTG  

seperti penganalisaan aku..
jika kebat perbuatannya, lebat juga cakapnya = babi..
perlukah berlagak?
aku juga berlagak sekali sekala mengenai pengetahuan yg aku rase sangat sukar untuk aku belajar..
tapi sesetengah orang, jika didepan orang yang jauh lagi hebat dari die, berlgak lebih pula, malah menceritakan pada kawan sebaya bahawa otai di sesuatu bidang itu juga respek kepada die..lebih bangsat bukan?

apekzer 18 November 2008 3:57 PG  

erm.. jikalau sudah samapi tahap begitu.. aku pon tak berani nak komen..
sebab die kononnye lagi otai..
haha.. maksudnya ada kekurangan dalam diri beliau atau sifatnya mmg sebegitu rupa..
nampak sanagt beliau selalunya tak disuaki orang ramai..
erm.. boleyh ko bagi aku sape orang tersebut? contoh?

garfield'78 18 November 2008 5:44 PG  

Hahaha!!great post~
erm,biasela..ey dun hv eir own standard..dat's y ey tend to morphed emselves into da other one particular side..n b'lagak hebat..konon2 cool la sgt..
hehe.. but,it is still okay for those who yg nak improvise dri..just,jgn terlalu over la~:)

AkuKopiKauSiapa? 18 November 2008 9:04 PG  

mane aku kenal da orang2 sebegitu..
selalunya di jalanan..
bak kata nasir..
hidup mengutip sampah..
haha

kepada garfield: aku setuju..improvise diri.

apeklowek 26 November 2008 7:25 PG  

ini aku rasa..aku pikir..aku tulis..eh type..

hmm..
buat sumthin sbab dia nak buat = ok
buat sumthin sbab ingin= ok
buat sumthin sbab kene buat= wajib la kan
buat sumthin sbab orang lain buat tanpa dia sendiri ada sebab yg selain dari sebab orang lain buat = maybe bole dikatakan dia unik sbab jarang ada orang yg otakny, hatinya, jiwanya, nafsunya, keinginannya..tidak dtg dr dirinya sendiri dan ianya dtg dr orang lain..hahahaha
buat sumthin sbab ramai orang buat = ok sbab kalau ramai orang buat mesti benda tu bez kan..sbab tu ramai orang buat

buat sumthin sbab benda tu tak ramai orang buat = ok sbab dia ingin buat sumthin yg lain dari yg lain..

persoalannya ialah kulnes or coolness.. ada orang mengira tahap kool kan..so mana lg nampak kool antara dua nih being in trend(buat benda yg ramai org buat) or being different ( buat sumthing laen dr laen)?

so bg saya..x de meter ntuk koolness..ianya subjektif..itu untuk orang label dan nilaikan..yf penting if yeringin or suka or rasa sesuatu tu menyeronokkan ntuk dibuat..buatla ..biarpun ianya merepek dan dipandang pelek..yg penting kita buat sudah apa kita mau buat..

apeklowek 26 November 2008 7:55 PG  

actually..aku tertinggal sumthin..tetinggal charger phone kat dalam keta..arghh..xde akitan kan
haha..ok nie sbnarnya..aku tertinggal ntuk menyatakan apa yg ku fikir..hehe..sesungguhnya kelakuan seorang itu memang tidak bole dinafikan sebab CONDITIONING..mungkin orang orang seperti yg dinyatakan dlm cherita di atas harus dilihat apa keadaan sekeliling nya..kan..mungkin sebab ini bandaraya kl..tapi spatutnya bandaraya kl itula tidak harus begini..iya memang kl ramai orang dan sangat sswai untuk jadi ekspresif..tapi spatutnya tau kan apa yg di ekspresi..exposure juga penting ntuk dikawal..sama macam kamera..hehe..tgkla apa yg diexpose kepada mereka..dan mereka mengexpose diri terhadap apa..dan bagaimana exposure dikawal..

kesimpulannya tv ada bagi kesan dan mempengaruh..n lupa...ada satu lagi ..bak kata youtube awards haritu..its time to turn off ur tv and go get a computer..hehe

AkuKopiKauSiapa? 26 November 2008 7:52 PTG  

apeklowek:

aku faham ape yg ko ckp. benda yg aku tekankan ialah..
seorang orang itu mengikut-ngikut apa yg menjadi ikutan hip muda-mudi sekarang..
dan akan berubah pula bila arus perdana menjadi berbeza.

mungkin pada umur 12-15 tahun itu boleh diterima lagi.
tapi kalau sudah umur menjangkau 20-an dan masih terikut-ikut lagi..susahla..
ok.
kalau terikut-ikut mungkin tidak apa-apa.
tapi kalau lebat pulak ceritanya, itu yang lebih menjengkelkan. mungkin kalau terikut-ikut sahaja, tidak kacau kita yang byase tak apa. tapi kalau terikut-ikut dan lebat. itu yang sakit.
malah, mengambil budak bawah umur sebagai pengikut beliau.

Ajeem 19 Disember 2008 8:33 PG  

topik ni mengundang perdebatan sedikit ya.saya tertarik isu dan entri yang dibuat oleh kopi ni..saya benar-benar setuju dan nampaknya aliran pemikiran kita sama dalam hal ini.cuma saya berfikir kaitan perkembangan semasa dengan agama.saya akan ulas nanti dan blog kopi mula hari ini akan menjadi antara yang pertama dikunjungi...heheehee...

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP