9.1.09

Kesilapan aku memilih

hi semua,
aku kini berada di sungai petani, untuk projek pelan kawasan khas atau Special Area Plan. di tanjung dawai. nasib baik kat hotel ni ada wifi. boleh on9 bila balik dari site. Sebagai pengurus projek ini memang sangat penat menguruskan. tapi tidak mengapa. aku telah membuat dua penulisan sebelum ini yang aku tak upload, yang aku hanya tulis di dalam diary aku sahaja. untuk tatapan pembaca aku.

Seperti yang aku cakap dalam penulisan aku yang lepas dengan tajuk keupayaan memilih. Masa aku menulis itu, aku baru lepas membuat pilihan. susah.

Sebenarnya aku sudah silap memilih,

aku tidak tahu macam mana nak betulkan kesilapan aku memilih ini. aku tak boleh patah balik, tapi aku perlu menyelesaikan semuanya.

susah tau nak buat pilihan. jika anda baca, saya sudah tersilap pilih.tapi bagaimana?

P/s: aku pergi sembahyang jumaat tadi. Imam membaca doa supaya orang yahudi dihancurkan, negara Israel dimusnahkan. Aku cuma terfikir, memang la doa kepada Allah itu penting. tapi takkan berdoa dan tunjuk perasaan dan demonstrasi di jalan sahaja?

orang islam sendiri tidak boikot barangan israel, orang islam sendiri tidak berusaha menghancurkan israel. bagaimana tuhan mahu tolong?

perbincangan dengan Remi. dia cakap. dia macam kita ada ayat Bismillah depan rumah, tapi biarkan pintu terbuka, dengan harapan pencuri takkan masuk. berjayakah?

18 carutan balas:

Atira. 9 Januari 2009 7:37 PG  

dekat sungai petani?
bila korang balik?

aih, i'm trying my best to not buy all those brands yang support israel.

uh uh,

goodbye, starbucks & mcd ku sayang.

T___T

a . i . n 9 Januari 2009 7:45 PG  

maksudnya doa itu perlu beserta dengan pemboikotan??
aku memang sedang mencuba untuk boikot..

BEEdadari 9 Januari 2009 8:00 PG  

tau per. cis. orang arab sendiri pon support barang2 israel perasan tak? tapi lecturer sy ckp, if kita boikot nanti orang yg kerja kat mcd, starbucks, kilang colgate sumer tu boleh hilang punca pendapatan, and most of the workers are muslims la yg kat negara ni kan. tp still jugak kte kne buat something ok! Israel gila kejam!! sakit hati nak mampos laa!! geram gila ok!emo ni emo. oh kan sy dah pernah cakap kat awk, walaupon pilihan yg awk tak pileh tu sy tak suka tp for long term mungkin.istikharah la wak.hehe.

FarhanaLicious 9 Januari 2009 8:42 PG  

tanjung dawai? dekat sangat tu.

aku sedang menahan nafsu dan cuba memboikot.

kalau salah pilih, tetap kena terus kan. tak kan nalk berhenti separuh jalan.

chumot dan ghairah 9 Januari 2009 6:51 PTG  

sbb nye aku dan engkau
maseh lagi bermaen2 keyboard.
dan hanya mampu berdoa.
juga mampu berboikot.

apa lagi yg kite mampu.?
berjuang?
kite nak angkat selimut solat suboh pun kite da kalah.huhu.

ya allah,ampuni kami!!

suke tulisan engkau!ngee:p

♥CHU♥ 9 Januari 2009 9:40 PTG  

hurmm..atleat dat imam did smethg to help israel by praying to ALLAH~

boikot.?
yeah sure but it may affect m'sia eco too...

then.?

p/s: no bias~!!

AkuKopiKauSiapa? 10 Januari 2009 8:16 PG  

zuraini:
seperti yang aku cakap.
kau tulis bismillah depan rumah..tapi ko biar pintu terbukak..pencuri masuk jugakkan?
takkan tawakal je..usaha takde?

memang la ekonomi malaysia terjejas. tapi sampai bila nak takut?

Kau nak biar ekonomi malaysia ini seperti ini, tapi kau sanggup hancurkan negara orang? itu penting diri sendiri namanya.

aku pon tak hebat ekonomi. aku tak boleh sentuh banyak pasal benda ni. nanti aku tersalah cakap. cuma boikot sahajalah.

Mahathir itu pakar dalam ekonomi. dia cakap kurangkan dagangan dalam mata wang dolar, dan beli barangan Yahudi, kerana ia menyumbang dalam serangan terhadap Islam. Kerana aku rasa bukan mahathir sorang sayangkan saudara Islam, semua orang, yang bukan islam pon turut sama.

kau tak kesian dan tak terasa nak membantu? sekurang-kurangnya dengan mmeboikot. kerana mungkin itu cara bagi kita, orang malaysia, aku seorang pelajar. yang hanya mmapu kasi duit sedikit sahaja kepada mereka. dan tak mampu berjuang. boikot dan berdoa kepada mereka mungkin cara yang terbaik.

kamilsifu 10 Januari 2009 12:37 PTG  

salam mushi..
jgn terkejut aku komen blog ko ni..hehe..igt x mbr lama ko ni?=]
neway mmg btul 2..byk usaha kita blh buat selain doa n wat demonstrasi 2..boikot slh 1 drpdnyer..so sma2la cuba utk memboikot! =]

hapeace 11 Januari 2009 2:26 PG  

yup..
cuba menahan nafsu dan kemahuan diri dan terus memboikot barang2 penyokong kuat israel..
tp ada lg insan yang tak segan silu menampakkan diri dalam premis2 yang menyokong yahudi.. sedih

hana 14 Januari 2009 6:26 PG  

maaf. terpaksa mengatakan ini. bee. anda babi. haha. =P

♥CHU♥ 15 Januari 2009 10:20 PG  

yeah~

boikot is the only way bsides praying~

but let us tink at this side,
if we sabo jewl brands,
the worker who is muslim in m'sia will get affected too~
as they r not many oppurtinities in m'sia in term of jobs~
such as:
mcD workers who is almost muslims~ n others~..


mmg ah kecian cz aku pon trying my vry hard to do those things~

but smetimes..
we r thinking.?
where r our politicians.?
nt only OURS but outside politicians such as OBAMA?
can they stop it~!
but wat can we do~

same as me~
im only a student with an opinion that smetymes look bias n watsoeva~
but............
yeah~

btw,
thx 4 da reply..
convincing answer...
hee~!
peace!!

sabo jewl goods~!

btw,
im not a jewl supporters~
its juz irritated me..
hush....

hans 15 Januari 2009 7:38 PTG  

dkt s.Petani ke?
nanti pi aloq staq singgah umah aku..huhu

Sweet Thinker 16 Januari 2009 4:37 PG  

berusaha + doa.
berusaha xkira la boikoit ke, derma ke. yg penting kna ada satu iltizam dalam diri. tp hidup akoo kat kg, xde benda nye israel melainkan colgate. huuu!

Fikree 16 Januari 2009 10:44 PG  

pasal israel tu.
aku fikir gak.
doa + boikot + demonstrasi.
xde usaha pun nk halang israel tu.

dulu aku blaja ustazah kata:
usaha dulu pastu doa dan tawakkal.

mmg susah la.
aku pun xtau nk buat cmne.
xkan nk kumpul ramai2 org pastu anta kt palestin tu.
mati katak gak kt sana.

nabi dulu pun perang ade strategi dia.
sikit org pun boleh menang.

last skali.
aku harap org2 baca ni fikir2kan la jalan.
jaga solat.
jangan doa je lebey.
solat tak penuh.
heh.

isya 17 Januari 2009 5:11 PG  

HANCURKAN EKONOMI ISRAEL!!!

penat dah dgr berita kejatuhan palestin sejak skolah rendah. skrg dah tinggal GAZA je. babi betul israel ni.

israel takkan berhenti sampai semua rakyat palestin pupus.

mmg kalo kt pegi perang kat sana mmg mati katak pun. sbb kt takde smangat jihad mcm org palestin. sbb tu kt duduk kat M'sia.

mmg rase mcm takleh wat pape. tp "nak wat pape" pun bukan senang.. ape lagi, BOIKOT BARANG ISRAEL! doa, JAGA IMAN. even yg ni shj pun susah kn?

faiz 18 Januari 2009 6:39 PG  

ape ko ckp ni munsyi....
rokok2 2 sume,
israel
us
kafir laknat pnye produk...
tp kte still sapot diorg dgn mhisap rokok sambil minum coke...
knape ehh..??

Tanpa Nama,  24 Mac 2010 10:29 PG  

aku kluar rumah pegi kedai mmg saje biar pintu terbukak.. pencuri lagi terliur masuk rumah yg berkunci, yg ada cctv, yg ada pak guard.. tu sume cabaran yg pencuri suka.

mengikut kajian kes, pencuri jarang masuk ikut pintu. dia panjat bumbung. secara lojiknya pintu tutup tu mcm takde org dan kalau terbukak tu mcm ade org, pasang tv skali. mesti cuak org nk masuk

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP