23.5.11

sikit pasal penjenamaan

penjenamaan atau kata lainnya ialah branding bagi aku sesuatu yang orang jarang ambil kisah sangat.

Branding ini macam identiti bagi diri kau. Mari kita lihat wondermilk, kedai cupcake tu. Mungkin cupcakenya perasaan biasa aja. Apalah sangat istimewa cupcake wondermilk dengan cupcake orang lain. Resepinya pasti lebih kurang sahaja.

Tapi dilihat, wondermilk ada concept, conceptnya yang ala-ala vintage dan hippies sesuai untuk anak muda sekarang. Tanpa sedar kita suka kedai tu semata-mata untuk lepak-lepak.

Branding boleh jadi bisnes card kamu, rekabentuk blog kau. Dan mungkin sedikit tambahan, cara kau bercakap, berbual boleh jadi penjenamaan diri kau jugak.

Contohnya, masa aku buat name card aku, aku fikir mahu bila ia beralih tangan, aku mahu ia kelihatan seronok. Bila orang tengok card tu aku mahu orang fikir, "budak ni mesti seorang yang menyeronokkan".

Nasiblah orang nak rasa poyo ke apa, itu mungkin satu strategi aku. Aku mahu orang bila tengok name card aku fikir, "nak tengok website dia lah, reflect name card dia tak?"

Jadi aku buat name card aku tidak serius, nampak mesra dan tidak tipikal. Aku tulis "HI, MY NAME IS HAFIZ!" sebesar-besarnya kat depan card tu.

Aku bercadang kalau ada name card baru aku tak mahu tulis diri aku sebagai photographer, aku mahu tulis diri aku mungkin sebagai, "your new friend..and he is a photographer".

Aku cuma mahu orang lihat sesuatu yang berbeza dalam lambakan tukang ambil gambar sekarang.

ok,

Aku cuma mahu cakap benda itu branding lah. Banyak orang terutamanya yang terlibat dengan home business yang tak perasan benda-benda tu semua.

Branding akan dilihat berkesan bila orang tengok produk kau, mereka tahu itu hasil kau, itu cara kau dan sebagainya.

Banyak lagi cara lain, yang kau boleh baca dan carik sendiri. Kalau takde duit mahu beli buku, pegi google.

2 carutan balas:

k|ree 23 Mei 2011 7:54 PTG  

rebranding nie mmg selalu kena buat...tapi,bukan la sebulan sekali...
mungkin 2 tahun sekali or 3 tahun sekali...
mengikut perkembangan semasa...dan teknologi terkini... :)

Namee Roslan 25 Mei 2011 5:27 PG  

haha. namee sudah ada card kuning hafiz itu!

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP