28.2.11

pantang larang bergambar


gambar tiada kena mengena.
http://hafizudinhamdan.com/blog

Tidak kira lah kau ni jurugambar profesional nak mampos ke. Jurugambar for fun macam aku ke. Atau kau tak pandai ambil gambar tapi sebab nak duit kau amik jugak job ke. Atau kau cuma pandai cakap besar pasal apa yang kau pernah buat pung pang pung pang tapi aku tak pernah tengok pon gambar kau ke.Atau kau seorang yang ambil gambar pakai handphone dan kau sangat suka ambil gambar ke.

Kiranya sesiapa sahaja yang pegang kameralah.

Pastinya semua yang disebut diatas mempunya pantang larang yang sama.

Iaitu disuruh buat itu dan ini oleh orang yang tiada kena mengena dengan majlis.

Kalau orang yang diambil gambarnya yang suruh buat itu dan ini perkara biasa lah. Aku pon tak kisah

Tapi bila ada orang lain, maksudnya mungkin orang lalu lalang yang biasa. Tiba-tiba datang dan suruh kau buat macam yang dia nak. Perasaan dia sangat menjengkelkan. Tak selesa. Dan tiba-tiba dia jadi pengarah fotografi pula.

Bukan tidak hormat dengan cadangan orang lain. Kadang-kadang kalau idea baik aku ambil juga. Tapi bagi aku, kalau nak, buatlah sendiri. Bawak kamera sendiri. Ambil gambar. Senang.

Aku tak pernah kisah kalau aku pergi majlis kahwin orang lain dan nampak juragambarnya suruh pengantin buat benda mengarut. Tak pernah pulak aku nak pergi kat fotografer tu dan suruh dia buat macam yang aku nak.

Dah pengantin tu pilih dia. Pastilah ada sebabnya bukan?

Haih.

Sampai tahap aku terpaksa layankan. Sampai orang yang diambil gambar pon rasa jengkel.

Berat kan?


3 carutan balas:

Hans (asaktor) 28 Februari 2011 5:43 PG  

masalah jgk klau nk amek gmbar formal..tetiba org bg nset sruh amek gmbar skali...

asks 6 Mac 2011 3:28 PG  

kalau pengantin tu boleh diterima la sebab dia yang bayar. tapi kalau entah siapa-siapa yang tiba-tiba bagi arahan tu memang menjengkelkan sungguh. lepas tu mesti dah hilang mood... kalau tak banyak, sikit pun mesti ada. potong stim.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP