7.2.10

Kegilaan korea

DSC_4019
(gambar tiada kena mengena lansung dengan tajuk entri mahupun isi tulisannya)

Aku kurang arif tentang industri muzik Korea. Jadi maaf apa yang aku cakap ni salah atau apa.

Mula-mula aku tak faham apakah jenis kegilaan terhadap Korea. Mengapa kegilaan dia begitu melampau. Aku cuba-cuba tengok dan aku akui lagunya catchy, jogetnya cantik, mamat dalam kumpulan Korea tersebut juga kacak-kacak dan comel.

Tapi permasalahannya, kesukaan itu selalunya tidak dituju kepada sesuatu kumpulan atau genre muzik itu. Tapi lebih kepada obses terhadap negara tersebut pula. Tiba-tiba negara Korea menjadi negara yang digilai ramai. Segalanya yang berkaitan Korea menjadi trend. Mungkin kalau ada nama anak pon diberi nama Encik Korea. Kalau Perdana Menteri Malaysia menyukai lagu-lagu Korea mungkin Malaysia juga akan mempunyai bom nuklear.

Aku cuba fahami dan aku anggap kesukaan orang yang suka dan obses terhadap industri muzik Korea dan juga obses terhadap negara Korea sama seperti aku suka lagu-lagu yang datang dari negara lain contohnya macam Sweeden ataupon UK. Tapi adakah aku bercakap bahasa inggeris dengan slanga British? adakah aku obses terhadap sistem monarki british? tak juga aku rasa.

Jadi aku cuma pelik dan hairan dengan perkara yang di obses. apakah yang sebenar di obses? Muziknya? penyanyinya? atau negaranya?

Tidak pula aku sentiasa berbual mengenai keobsesan aku dari sudut peminat "jerit-jerit". Peminat yang jerit sahaja, dan aku pelik, kalau jerit macam mana nak dengar lagu yang dinyanyikan. Susah la nak layan kan? aku kurang faham.

Bahasanya juga tiba-tiba menjadi sangat digilai. Semacam satu perkara cool jika mampu bercakap dalam bahasa Korea. Muka-muka seakan Korea juga menjadi lelaki pilihan masa kini oleh gadis-gadis gilakan negara Korea.

Aku terfikir kalau Nigerian membuat perkara yang sama seperti industri muzik Korea. Adakah Nigerian digilai sama seperti Korean. Adakah negara Nigeria menjadi kegilaan ramai dan bahasanya akan cuba dipelajari? Habis semua gila batang negro.

Aku bukannya benci orang yang gila Korea ini. Malah aku tak benci lansung atau meluat atau mual atau apa-apa pon. Aku tiada perasaan pon. Cuma aku macam tertanya-tanya apakah yang diminatinya sebenarnya.

Kira aku sebenar cuma tak faham. Aku tak kisah pon kamu minat apa. Cuma aku ingin faham.

28 carutan balas:

kambeng 7 Februari 2010 10:25 PTG  

aku meluat korea korea ni,
mcm poyo sikit aku rasa.

balqissy 7 Februari 2010 10:42 PTG  

xpaham jugak,tapi refer to my sis yang gila sama itu japan, dia jadi suka semua. sampai dia fikir nak belajar kat jepun instead of dulu punye cita2 nak jadi doc. -_-

kalau minat pada english style, ada je mak-mak kita beli semua pinggan mangkuk and hias rumah ala-ala inggeris, kan? so rasanya ini berpandu pada individu. dan, malangnya individu2 yang obses keseluruhan inilah yang jadi peminat lagu korea.

Tanpa Nama,  7 Februari 2010 11:32 PTG  

suka mgkin mcm cinta.
mungkin.

bile brcinta, dia lah kite punye 'everything'
brand fevret dia, muzik dia..sume kite nk try blaja suke..

mgkin mereka2 yg minat hal2 dari korea ni mcm org brcinta tu lah kott..

nk suke semua, nk try fhm semua ttg prkara yg disukai/dicintai/diminati...mgkin..
aku pn x tau..

-lea-

Shemmi 7 Februari 2010 11:39 PTG  

cam tetau jerk aku tgh gilerkan korea...buat entri korea..huhu...

emh..

aku pun x fhm knp aku minat lagu2 korea..
wlp sepatah haram pun aku x fhm maknanya..


lelaki korea..mm..mereka x kacak..cume cantik..hahaha..

nursarah 7 Februari 2010 11:54 PTG  

aku pun ngah gila korea. aku suka bahasa diorang, sedap didengar sama ada dalam percakapan atau lagu..then aku suka korean hero yang hensem dan cute. malah berbakat berlakon comel. hahah!

aten chan 8 Februari 2010 12:08 PG  

maybe dari minat drama korea tu lame2 minat pulak dekat artis korea. bile selalu tgk drama korea lama2 dah dpt tangkap bahasa korea sikit2. bila selalu sgt tgk drama korea jugak berminat pulak nak pergi kat tempat2 yg diorang buat penggambaran (negara korea la). pakaian artis dlm drama korea tu pun boleh jd trend. sebab tu kot org minat artis, bahasa dan negara korea tu sendiri. pendpt aku saje.

crazy_labelle 8 Februari 2010 12:14 PG  

diorg snang nak dpatkan plastic surgery... no wonder cantik2 belaka... org mop lantai pon comel...

senandung semalam 8 Februari 2010 12:32 PG  

i luv korea n i think i love anything that related to korea... hahhaha... sye pun xtaw npe sye minat.. hahhah... myb coz cre dowg 2 sbnrnye cre yg kte nak utk diri kte dats y smpi glekan korea ni...hohooo

xe-dayx 8 Februari 2010 12:48 PG  

sbb org korea x sk kite..org kite ske korea la..mcm tu boleh ke?.=.='

'Cikgu Padi' 8 Februari 2010 2:59 PG  

hahaha...best gak topic ni....pasal ni saye rase most gurlz je yg obses korea ni, boyz de tapi tak banyak...ni la dikatakan halwa mata dan inginkn perubhan..percaya lah perkara ini bermusim...mata manusia mmg sentiasa inginkn perbezaan agar dapat menjana kesihatan dan kepekaan mata...tu kekadang suke hindustan, japr2 tukat jepun, pastu latin, pastu korea...pas2ni mungkin negeria n africa la kot...hehehe...pape pon jgn lupakan dunia hiburan tanak air

popsoda,  8 Februari 2010 3:35 PG  

aku layan hampir semua filem. salah satunya drama korea. itupun dapat dari member pompuan. pandangan aku la kan, kenapa orang tergila2kan korea ni, paling utama sekali sbb mamat2 dia mmg kacak, minah2 korea mmg comel. muka putih bersih gebu. tapi depan mata tak tau pulak kan? dan cerita dorang ni menampakkan identiti dorang sebenar. nampak agak kasar, tapi berterus terang. dorang ceritakan real life. tak macam indonesia punya sinetron. banyak dibuat2 dan kadang2 tak logik sampai tahap tu jahat punya manusia (untuk watak jahat)

kalau lagu, aku kureng sikit aa pasal korea and jepun ni. tapi aku pun pelik gak lah bila orang minat sampai terlalu obses. sampaikan segala bahasa, negara impian, lelaki idaman semua korea. bagi aku korea besa2 ja.

Puppet Koyak 8 Februari 2010 3:44 PG  

1. gambar ko tu style. like this! ;D
2. aku xmnat korea, aku minat jepun. tapi mgkn konsepnya sama aja.tp ak xmula minat jepun dari drama, bands atau sebab tokyo drift. aku belajar bahasa dia time sekolah dulu n i got attracted to it's culture, bukan to it's harajuku. sekian. tp aku suka cara polite mereka. maksud aku traditional way of japan la.
3. aku suka idea kau part nigeria dan batang negro tu. bangang, tapi betul. haha.

thumbs up!

Pije. 8 Februari 2010 4:44 PG  

eiii.gambar lu best la kopii.

raiha 8 Februari 2010 4:49 PG  

aku setuju part lagunya catchy dan jogetnya cantik atau boleh dikatakan sebagai WOAH!!tapi tak semua la boyband korea yang mukanya cantik(?)ada je yang biasa biasa..
*tak membantu langsung :)

raiha 8 Februari 2010 4:49 PG  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
karatz 8 Februari 2010 11:42 PG  

aku nak komen gambar.gila menarik.member2 ko ke tu.haha

korea?ke paria?kegilaan sementara je tu kot.

emma 8 Februari 2010 12:57 PTG  

eh, gambaq nih style la.
yes, i am one of them, ahaha!
cant deny!

infraklia 8 Februari 2010 7:15 PTG  

mana besh?? korea utara korea selatan?? hahhaha...

alone 8 Februari 2010 7:36 PTG  

obses tu kadang2 memang nikmat. haha.

mnl,  9 Februari 2010 12:31 PG  

best nye korea ni especially dalam drama is mamat hero dorg terer ngayat~
hahaha

Shemmi 9 Februari 2010 6:04 PTG  

aku nak tambah se das..

wlp aku suke korea...lagu drama..mamat drama dia..kimchi...

tapi kalo tgk malaysia punye org acu cuba2 nak dressing ke apa ke ikut style korea..bg aku itu...
hahaha...poyo!!!

AkuKopiKauSiapa? 11 Februari 2010 7:48 PTG  

terima kasih untk org yang suka gambar tuh.

setelah mendengar semua korang cakap..aku still tak dapat nak terima lagi..

tapi nasib lah kan..orang suka apa diorang suka. huhu

karatz 12 Februari 2010 1:24 PTG  

best gambar2 sukasukaphoto kau.bole kau kasik share mcm mana teknik kau ambik gambar.cntoh usik2 ISO ka,aparture ka.bkn pada semua gambar lah.satu dua yg kau rasa patut.patut?haha

AkuKopiKauSiapa? 13 Februari 2010 12:25 PG  

karatz:
aku pakai auto je kalau setakat nak amek gambar biasa.

Kalau aku nak control lighting baru aku pakai manual.

Bagi aku pegi mampos sama teknikal-teknikal semua ni. orang bukan nak tau kau amek gambar macam mana, pakai kamera apa, berapa panjang lense kau. Yang penting end product.

cokelat 13 Februari 2010 9:01 PG  

aku bukan ape...bkn sape2...bkn nk kate ape....tapi aku MELUAT dan MENYAMPAH...rase nak pukul laju2 e sape yg obses sgt kat mat korea x pon minah2 korea 2...korg minat gile2..bkn diorg kenal ko pon...bek r ko menyanjung Hang Tuah ke..walaupon dia kate "X kn melayu hilang d dunia" tp dia dah ilang...bg keris pon ilang...ceh...x de kene mgene lgsung..

Tanpa Nama,  5 Mac 2010 9:45 PTG  

Cuba buat entri pasal orang obses AF ke or obses sume Hollywood ke Bollywood ke, tak pula mahu dicanang seluruh kampung pulaknya.


You would never understand others as much as they would understand u.


So, dont question. try first.


-raihan

AkuKopiKauSiapa? 5 Mac 2010 10:06 PTG  

raihan:
sebab aku tak faham la aku tertanya-tanya.

aku pernah try, dan aku tak minat. dan aku tak faham.

apa kata kau beritahu apesal kau suka?

mungkin dengan cara itu aku faham.

Tanpa Nama,  14 Mac 2010 9:30 PTG  

diorng de cara nk entertain people..
wit their reality show
their forum n their stage show which is DIFFERENT from malay or english or japanese ways...
its not bout their physical looking or their fashion watever.
belief me not only malaysian ppl like this but korean wave which they call halyu wave are spread around the world europe. african country. east asia. arab country. you name it! and they also form an international fans which hollywood or bollywood doesnt. think bout it why ppl can accept their music entertainment?

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP