20.10.11

worldview

Aku tau aku dah lama gila tak update blog.

Aku juga tau takde orang pon rindu untuk aku berblogging.

Sekarang dah tua lah, takde idea nak tulis apa. Kau ingat senang ke nak tulis eh? Kepala otak kau mesti sentiasa berfikir je.

kau mestilah nak tulis sesuatu yang digemari orang. Contohnya pasal perihal lelaki perempuan ke, pasal hidup kau sekeliling ke, pasal apa-apa yang membautkan orang berfikir.

Banyak orang suka baca tentang apa yang orang lain fikir, tentang falsafah orang lain, tentang ideologi orang lain, tentang hidup orang lain.

Banyak orang suka baca benda macam tu.


Sejujurnya itu satu benda yang bagus. Sebab dengan membaca worldview orang lain, tentang ideologi orang lain, kita akan trigger kita punya kepala otak untuk fikir.

Tapi kalau kita memilih untuk fikir lah,

Kalau kita memilih untuk ikut. Maknanya kita cuma seorang yang tiada pendirian.

Cuba buat ni, ini yang aku selalu buat, kalau tak berjaya aku senyap, kalau berjaya, biasanya aku akan tulis dekat blog ni.

Kau amik satu buku, apa sahaja buku, janji bukan novel lah. Tentang ideologi orang orang atau falsafah orang.

then amik satu point dalam buku tu.

Then cuba argue dengan point tu, cuba persoalkan, cuba jangan ikut, cuba fikir lain, cuba fikir lebih dari point yang diberi.

Cubalah.


4 carutan balas:

Myra Tayeb 24 Oktober 2011 7:50 PG  

aku follow giler blog kaw...

aku suker cara kaw berfikir.

and aku suker cara kaw translate realiti through lens.

walaopon kaw jrg update,ak stil setia folo blog kaw...

and terkejut aku baru perasan, awek kaw schoolmate aku dlu~

and ak ader terserempak dgn kaw skali masa grad.

kecik giler dunia.

teruskan bloggin~

AkuKopiKauSiapa? 27 Oktober 2011 12:02 PG  

myra :
oh. mungkin dia pon kenal kau.

tu bukan awek aku dah. tu tunang aku dah. huhu

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! 22 November 2011 3:06 PG  

bro shafie supervisor aku sekarang pun cakap benda yang sama, patutnya kau yang buat master bukan aku.

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP