13.8.12

Iklan puasa percuma dari akukopi

Macam biasa, aku sangat berminat dengan iklan, filem dan jalan cerita. Jadi hari tu aku terfikir untuk buat iklan puasa, tapi macam biasa, aku tiada peralatan, tiada krew, tiada orang pon nak beli iklan aku, jadi macam biasa aku cuma akan menulis sahaja jalan ceritanya.

Iklan puasa percuma untuk syarikat telekomunikasi tapi dengan medium tulisan.

**********************

(sila baca sambil membayangkan)

Watak seorang wanita, seorang ibu, sedang menangis sambil memotong sayur. Mata merah merah. Kamera dari luar tingkap rumah kampung. Lepastu kamera dari sudut handphone, makcik tu pandang handphone, tinggalkan benda yang dia potong tadi, dan buat call.

Lepastu tukar scene.

Seorang lelaki, umur dalam 25, pakai selimut sedang tidur, handphone letak tepi kepala, sudut kamera dari tepi bantal. Lepastu tiba tiba handphone berbunyi. Mamat tu tersedar. Sudut kamera dari belakang kepala mamat tu, lepastu blur kat kepala dan fokus dekat handphone. Keluar nama, "Ibuku sayang <3 p="p">
Mamat tu angkat phone.

Mamat : Hello, assalamualaikum Mak.
Mak : wasalam, mak saja call nak kejut sahur
Mamat : Ye. Mak masak apa sahur ni.
Mak : Mak masak sambal tumis daging je.
Mamat : Wah..Faveret Man tu
(sambil tu tunjuk mak dia sedang potong sayur sambil menangis nangis)
Mamat : Man rindu.. sangat dengan masakan Mak.
(kamera tunjuk Makcik tu sedang menangis lagi sambil potong)
Mak : Itulah..Nanti kita..

Tak sempat abis cakap, talian terputus.

Makcik cuba call lagi seklai, lepastu keluar operator cakap, "maaf kredit anda tidak mencukupi"

Muka makcik kecewa.

Kamera fokus kat muka makcik sambil letak phone ke bawah

Lepastu sudut kamera turun perlahan lahan dari muka makcik ke bawah sampai ke tangan makcik tu sedang potong bawang sebenarnya.

Kamera out fokus dan fokus ke belakang,

Kat belakang ada meja makan dan ada pintu bilik.

Man keluar dari bilik dan dduk di meja makan.

Lepastu man cakap,

"kredit abis ke mak?" dengan nada sinis lepastu gelak sikit.

Lepastu keluar Text.

"jangan biarkan panggilan anda dengan tersayang terputus. Nikmati kadar panggilan rendah sebanyak 28 sen seminit...selamat berpuasa"





3 carutan balas:

Rizwan Zainal 13 Ogos 2012 9:59 PTG  

Aku bosan dgn iklan raya yg depressing sedih n x mencabar, ini mcm ok la

JohanaJohan 14 Ogos 2012 12:05 PTG  

Best! Tk expect pun ending dia mcm tu. sikit lagi emo2. Haha.

Shemmi 9 September 2012 8:19 PTG  

haha...ok gak iklan nih!

  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP